Zašto je plavi patlidžan dobar za metabolizam?!
Pun vlakana, vitamina i minerala, plavi patlidžan se od davnina smatra lekovitom i izuzetno zdravom biljkom.
Patlidžan je dugo bio zanemarena namirnica zbog svog gorkog ukusa. Međutim, pomoću nekoliko trikova ova gorčina se lako odstranjuje, a lekari preporučuju da se ova višestruko korisna biljka jede što češće.
Patlidžan je jedan od kraljeva jesenje kuhinje, a budući da je odličan izvor dragocenih vitamina iz B grupe, trebalo bi da se nađe na vašem meniju što češće. Pored vitamina, tu je i kalijum koji reguliše nivo vode u organizmu, a od ostalih minerala, patlidžan sadrži bakar, magnezijum i mangan.
Međutim, ono što ovu biljku čini zaista dragocenom jeste visok sadržaj komponenti koje se ponašaju kao jaki antioksidanti. Fitonutrijenti iz mesa ove biljke bore se protiv slobodnih radikala, a posebno je korisna hlorogena kiselina. Ne samo da je ovaj bliski rođak paradajza odlična hrana za mozak već se pokazao i kao koristan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti.
Patlidžan se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema sa holesterolom ili visokim šećerom, ali i onima koji kubure sa probavom.
Naime, zbog visokog sadržaja biljnih vlakana, patlidžan pozitivno utiče na metabolizam.
Kako da smanjite gorak ukus ovog povrća, kao i mnoštvo ukusnih recepata sa plavim patlidžanom možete pogledati OVDE!