Zašto su čia semenke zapravo zdrave?

by | maj 20, 2022

Čia semenke su možda male, ali su prebogate nutrijentima, pa ne čudi što su integralni deo zdrave ishrane. 

Ove semenke su već nekoliko godina u prvim redovima kada je zdrava ishrana u pitanju. Pored toga što ih možemo koristiti u pripremi jela i salata, isto tako, s njima pravimo smutije, kolače, ovsene kaše, pa čak i puding. Zahvaljujući nutrijentima, čia semenke su dobile epitet supernamirnice, a evo i zašto.

Čia semenke i zdravlje

Prepune nutrijenata

Ove semenke se u ishrani koriste još iz doba drevnih Maja i Asteka. Stari narodi koristili su ih i u ishrani i u bjuti rutini. Danas, znamo da dve kašike čia semenki sadrže 138 kalorija, 4,7 grama proteina, 9,8 grama vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđe, a uz to sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline kao i vitamine grupe B.

Antioksidanti

Članak se nastavlja posle reklama

Ove semenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u čia semenkama posebno povoljno deluju na srce i jetru, regulišu krvni pritisak i imaju antikancerogena svojstva.

Gubitak viška kilograma

Zahvaljujući vlaknima i proteinima, čia semenke preporučuju se u svakom režimu ishrane, a naročito kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Dijetetska vlakna povoljno deluju na sagorevanje kalorija, a dugo nas čine sitima, te nemamo „napade gladi“.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Pet načina kako možete koristiti čia semenke u jelima

Smanjeni rizik od srčanih oboljenja

Pored toga što sadrže vlakna, čia semenke su prepune omega 3 masnih kiselina koje umanjuju rizik od brojnih oboljenja srca. Vlakna koja se nalaze u ovim semenkama smanjuju nivo lošeg holesterola.

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravlje kostiju

Ove semenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da čia semenke regulišu nivo šećera u krvi, a pretpostavlja se da do toga dolazi zbog količine vlakana.

Lako se uključuju u ishranu

Budući da je ukus gotovo neprimetan, ove semenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu, mleko ili sok. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, čia semenke su i odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga.

Članak se nastavlja posle reklama

Isprobajte… Čokoladi čia puding

 

lepotaizdravlje.rsMichelle Lee Photography/iStock/Getty Images Plus via Getty Images