Zavisnost od prerađene hrane: Znakovi da ste i vi upali u ovu zamku

by | novembar 30, 2021
Zavisnost od prerađene hrane

Zavisnost od prerađene hrane stvaran je zdravstveni problem, a evo i kako da znate da ste i sami zavisnik. 

Ukoliko vam se događa da često jedete više nego što poželite ili pak žudite za nekom namirnicom, to može biti posledica stresa. Često nismo ni svesni da smo postali zavisni od neke aktivnosti ili, u ovom slučaju, hrane.

Želja za zaustavljanjem nepoželjnog ponašanja može nam se činiti kao nešto što je nemoguće ostvariti, nezavisno od toga da li se radi o prekomernoj potrošnji, konzumaciji alkohola ili hrane.

Zavisnost od prerađene hrane

Sve je više dokaza da ljudi doživljavaju znakove zavisnosti od konzumacije prerađene hrane. Prošlogodišnja rasprava u časopisu Journal of Clinical Nutrition došla je do konsenzusa da zavisnost od hrane postoji i da je to jedan od mehanizama u epidemiji gojaznosti. To objašnjava paradoks da ljudi nastavljaju da jedu nezdravu prerađenu hranu čak i nakon što se razviju bolesti povezane s ishranom.

Iako neki ljudi mogu da kontrolišu konzumaciju prerađene hrane i da izbegnu razvoj bolesti povezanih s ishranom, drugi sve češće otkrivaju da to ne mogu. Godine 2018. američki adolescenti konzumirali su otprilike 67% svojih kalorija u vidu prerađene hrane, u odnosu na 61% u 1999. godini.

Članak se nastavlja posle reklama

Prema Američkom udruženju psihijatara, postoji 11 dijagnostičkih kriterijuma za alkoholizam, koji se mogu lako primeniti i na ponašanja povezana s neželjenim načinom ishrane.  Alkohol ima specifičnu povezanost i zato što je, kao i prerađena hrana, svuda dostupan i često se povezuje s društvenim aktivnostima.

Zašto smo zavisni od prerađene hrane?

Čini se da zavisnost od prerađene hrane i zavisnosti od supstanci dele mnoge od istih hemijskih promena u mozgu, nakon izlaganja proizvodu. Dopamin, hemikalija za nagradu i zadovoljstvo koja se oslobađa tokom seksa i upotrebe droga, oslobađa se i nakon konzumacije prerađene hrane. Dopamin čini hranu dopadljivijom – prestajemo da je doživljavamo kao jednostavnu biološku potrebu za jelom. Treba imati na umu i to da do takve reakcija organizma ne dolazi kada se konzumira prirodna, neprerađena hrana.

Ne samo da konzumacija prerađene hrane podiže nivo dopamina, već ima i druge momentalne efekte, poput smanjivanja bola, depresije i stresa vrlo brzo nakon konzumiranja. (Treba imati u vidu da je to samo trenutni efekat, te da nezdrava ishrana generalno podstiče anksioznost i depresiju.) U studiji na pacovima koji su dobili priliku da odaberu kokain ili vodu zaslađenu šećerom, 95 % njih je odabralo vodu zaslađenu šećerom. Konačno, u našoj je prirodi da traži slatke ukuse jer ukazuju na netoksične, bogate izvore energije.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je loše ako uživamo u prerađenoj hrani?

Problem je u tome što prerađena hrana ne samo da proizvodi biološke promene u kratkom roku nego i dugoročno stvara nove, nepovoljne neuronske veze u našem mozgu. Usled toga, uz kontinuiranu konzumaciju, naš organizam postaje manje osetljiv na dopamin koji se proizvodi konzumiranjem prerađene hrane. Samim tim, telo traži više, kako bi se ponovilo prethodno prijatno iskustvo koje smo imali kada smo pojeli omiljeni keks ili kesicu čipsa.

U istoj studiji, otkriveno je da gojazni miševi imaju manje dopaminskih receptora od onih normalne težine, što ukazuje na začarani krug potrebe za većom količinom hrane kako bi doživeli isto neurohemijsko iskustvo. Ne samo da nas smanjena osetljivost tera da želimo više,  konzumiranje prerađene hrane takođe ometa hormone grelin i leptin odgovorne za kontrolu apetita i sitosti. To nas može dovesti do prejedanja, što je dokazano u studijama na pacovima.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako znati da li smo zavisni?

Neki od simptoma su:

1. Planirate da pojedete jedan tanjir, ali dok sami sebe prekorevate, odlazite po još jednu porciju. Umesto da uzmete samo jednu šaku čipsa, ujutro je pakovanje prazno.

2. Osvestite situaciju kada odlazite u kuhinju i proveravate frižider – onda kada psihički niste dobro. 95 % ispitanika u jednom evropskom istraživanju izjavilo je da jede zbog ljutnje, depresije, emocija, ali i zbog glavobolje, bola, dosade, usamljenosti i sl.

3. Pomišljate na konzumaciju hrane kad vam je dosadno ili kad god imate slobodan trenutak.

Pročitajte i… 6 namirnica koje izazivaju zavisnost

4. Imate probleme u odnosima zbog konzumacije hrane. Ne, to ne znači da neko želi da smršate, ali možda su primetili da halapljivo konzumirate određene proizvode. Nakon što razgovarate o tome, uvidite da jednostavno ne možete prestati da jedete prerađenu hranu u odnosu na bilo koju drugu. Citiraćemo jednu zanimljivu objavu na Instagramu: Ako vam se ne jede kupus, niste gladni. To ne znači da ste automatski zavisni o prerađenim proizvodima, ali činjenica je da najčešće upravo njih ne možemo prestati da jedemo.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Jedete u opasnim uslovima, tokom vožnje, na primer, jer ne možete da sačekate da stignete na odredište.

6. Počinjete da skrivate hranu kako se ne bi primetilo da imate problem.

Iako jedna od ovih stvari ne znači da ste zavisni, ako se prepoznajete u većini opisanog, postoji šansa da gubite kontrolu kad je reč o prerađenoj hrani. Razmislite o tome da otvoreno porazgovarate sa svojim lekarom.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs Rus32/iStock/Getty Images Plus via Getty Images