Zbog čega se u ovim hladnim danima toplo preporučuje prepečeno mleko

by | januar 15, 2017

Iako je medicina veoma uznapredovala, ovaj ukusni napitak i dalje važi za neprikosnoveni melem za pluća, kašalj i začepljene sinuse.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Sezona je gripa i prehlada, i većina ljudi trenutno ima problema sa nadraženim grlom.

Iako ste možda već bili kod lekara, potrebno je određeno vreme da terapija počne da deluje, a vi osetite olakšanje.

Ako želite da ubrzate svoj oporavak, okrenite se starom leku naših baka kojim su nam u detinjstvu lečile kašalj i bol u grlu, a koji i naši lekari i dan danas preporučuju kao pravi melem za pluća. U pitanju je prepečeno mleko.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj napitak poznat je još i kao šerbet i karamel mleko, a kako god da ga zovu, svi imaju isti zaključak – ono efikasno ublažava kašalj, ubrzava sazrevanje i iskašljavanje sekreta iz grla, ublažava bol u grudima i plućima prilikom jakog kašlja i umirujuće deluje na ceo organizam.

Pročitajte i…

Recept: 2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli. Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri.

Članak se nastavlja posle reklama

Ostavite da se malo prohladi, pa popijte dok je još vruće.

Zašto treba da pijete prepečeno mleko, pogledajte na sledećoj strani…

Članak se nastavlja posle reklama

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Sinusi i curenje nosa

Dok se šećer topi, oslobodiće se slab dim oštrog mirisa. Ako imate upalu sinusa, zapušen nos ili curenje nosa, blago se „inhalirajte“ ovim mirisom. Vodite računa da ne preterate – udahnite samo nekoliko puta ovaj dim kroz nos, jer ako preterate, može doći do glavobolje.

Kašalj

Ako vas je uhvatio suvi kašalj i grebanje u grlu, najbolje je odmah pripremiti prepečeno mleko. Ono će umiriti bol i grebanje u grlu, a takođe će i ubrzati proces sazrevanja kašlja, a samim tim i trajanje prehlade.

Članak se nastavlja posle reklama

Bol u grudima

Kako kašalj sazreva, tako dobijamo sve jače napade kašlja, koji mogu da izazovu i jak bol u plućima i grudima, naročito kod pušača. U ovom slučaju, srpski lekari još uvek preporučuju prepečeno mleko kao pravi melem za pluća.

Pročitajte i…

Nastavak…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

Lepši san

Mislite da deca piju toplo mleko pred spavanje tek onako? Varate se! Vruće mleko pre nego što legnete opustiće čitav organizam, pa ćete brže zaspati, a san će vam biti lepši i kvalitetniji.

Napomena: Ako vam je šećer prilikom pripreme zagoreo, bacite ga i otopite novi, jer vam zagoreo neće pomoći, već može samo da izazove mučninu.

Takođe, ako imate temperaturu, ne bi trebalo da konzumirate mlečne proizvode.

Ako vam se ukus prepečenog mleka dopadne, kao što je to slučaj kod većine ljudi, možete ga piti i kada niste bolesni, jer ne može da vam naškodi.

Članak se nastavlja posle reklama

Možete da probate i da umesto šećera otopite nekoliko negro bombona – možda vam zvuči kao suluda kombinacija kada se pravi sa mlekom, ali ukus je zapravo odličan, a efekat, prema tvrdnjama mnogih, još jači nego kada je u pitanju šećer.

Pročitajte i…


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: