Zbog čega smo zavisni od ugljenih hidrata?
Ukoliko svakodnevno konzumirate veliku količinu ugljenih hidrata, uz svaki obrok morate da pojedete parče hleba ili imate jutarnje glavobolje koje prođu nakon što unesete u organizam testeninu, zavisni ste od ugljenih hidrata.
Veliki broj ljudi širom sveta je zavisan od ugljenih hidrata, naročito hleba, i ne mogu da zamisle obrok bez ove namirnice. Međutim, zašto je to tako i da li postoji način da se zavisnost prekine?
Brojne studije su pokazale da brzo gorući ugljeni hidrati deluju na organizam slično kao i droge. To može dovesti do želje, odnosno nametanja misli o ugljenih hidratima ako neko vreme nisu uneti u organizam.
Ljudski metabolizam skladišti energiju kako bi kasnije mogao da je koristi, što nije moguće ako je ishrana bazirana samo na ugljenim hidratima. Takva ishrana reprogramira metabolizam i hranu pretvara u masti koje ne stižemo da sagorimo. Nakon nekog vremena kada ponovo ogladnimo, žudećemo za hranom koju smo već konzumirali – ugljenim hidratima.
U prošlom veku se smatralo da su ugljeni hidrati zdravi. Međutim, novi vek je doneo i nove studije koje dokazuju da su oni zapravo „hrana droga“. Jedino su mozgu potrebni ugljeni hidrati, dok telo može tu potrebu da zadovolji unošenjem proteina i lisnatog zelenog povrća.
Ugljene hidrate ne treba potpuno izbaciti iz ishrane, ali treba biti pažljiv i planirati obroke sa što manjom količinom.
Autor: LifeContent, S.D.