Zdrava, a ukusna: Pečena bundeva i svi njeni benefiti (+6 recepata)
Pečena bundeva je puna blagodeti za ljude koji imaju problema sa bubrezima, srcem, bešikom, jetrom. Ovo jesenje povrće usporava proces starenja, dobro utiče na kožu i kosu. Pogodna je i za dijetetsku hranu.
Pečena bundeva i svi njeni benefiti
Ako bilo kog nutricionistu upitate za koristi koje možete imati od pečene bundeve, dobićete čitav spisak. Ipak, glavni benefiti su:
- Normalizuje rad bubrega i bešike
- Ima diuretički efekat, uklanja višak tečnosti
- Normalizuje krvni pritisak, jača krvne sudove i srce. To je zbog visokog sadržaja kalijuma
- Pečena bundeva čisti jetru
- Normalizuje procese varenja zbog velike količine dijetetskih vlakana
- Pomaže u oporavku od stresa
Naravno, kao i sa svakom drugom namirnicom – ključ je u umerenosti. Naročito ako imate dijabetes – onda se obavezno morate konsultovati sa lekarom da biste utvrdili koju količinu smete da konzumirate. Takođe, valja biti oprezan ako imate neki poremećaj varenja, jer bundeva je puna vlakana pa ima laksativni efekat. I, naravno, ako ste alergični na više vrsta hrane, polako je uvodite u svoju ishranu i pratite reakcije svog tela.
Pečena bundeva: Sadržaj vitamina i minerala
Bundeve sadrže velika količine vitamina A, C i vitamina iz grupe B – B1, B2, B12. Takođe, ovaj jesenji plod je značajan jer sadrži vitamin K koji je izuzetno redak, a ima značajnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi.
Pečena bundeva je bogata kalijumom, magnezijumom, fosgorom, kalcijumom i natrijumom.
Pečena bundeva u rerni: recepti
Povrće pečeno u rerni zadržava sva korisna svojstva, a istovremeno je izdašno i ukusno jelo.
Slatka bundeva iz rerne
Sastojci:
komadi bundeve – 300 g;
šećer – 1 kašikica;
tečni med – 2 kašike;
limunova kora – 1 kašičica;
limunov sok – 2 kašike;
mleveni cimet – ½ kašičice
Priprema:
Bundevu oljuštite i isecite na kockice od oko 1,5 cm. Rasporedite na papir za pečenje, pospite šećerom. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni, pecite 15 minuta. Izvadite iz rerne, oljuštite budnevu i pospite je cimetom i prelijte limunovim sokom. Vratite u rernu i pecite još 20 minuta. Vruće komade prelijte tečnim medom.
2. Bundeva sa medom i karijem
Sastojci:
mala bundeva – 1 komad;
suvo grožđe – 2 šolje;
med – 1 kašikica;
kari – ½ kašike;
cilantro – ½ kašike;
maslinovo ulje, biber i sol po ukusu.
Priprema: Bundevu očistiti i iseći na kockice. Prelijte uljem, začinite solju i biberom. Ređajte kocke na papir za pečenje, stavite u rernu na 20 minuta. Temperatura pečenja je 180 stepeni. Umešajte suvo grožđe, kari, med i cilantro. Pečenu budnevu prelijte ovom mešavinom.
3. Bundeva sa cimetom i jabukama
Sastojci:
bundeva – 400 g;
jabuke – 2 komada;
šećer – 2 kašikica;
limunov sok – 1 kašikica;
cimet – prstohvat.
Priprema:
Ogulite bundevu, isecite na komade, stavite na lim za pečenje. Oljuštite jabuke, isecite na srednje komade i prelijte limunovim sokom. Pospite šećerom, cimetom. Zagrejte rernu na 200 stepeni, stavite je 30 minuta.
4. Bundeva sa paradajzom
Sastojci:
srednja bundeva – 1 komad;
tvrdi sir – 50 g;
čeri paradajz – 10 komada;
maslinovo ulje – 2 kašike,
začini – po ukusu.
Priprema:
Operite bundevu, uklonite koru, isecite na kriške. Narežite na komade, prelijte maslinovim uljem, pospite začinima. Dobro promešati. Zagrejte rernu na 180 stepeni, pecite 45-50 minuta dok ne omekša. Izvadite, na vrh stavite paradajz isečen na polovine, pospite rendanim sirom. Stavite u rernu na 10 minuta.
5. Bundeva u rerni sa belim lukom
Sastojci:
bundeva – 700 g;
beli luk – 2 čena;
maslinovo ulje – 2 kašikice;
limunov sok – 1 kašikica;
korijander – 1 kašičica;
peršun – 4 grančice;
so i crni biber – po ukusu.
Priprema:
Sameljite korijander i čen belog luka u blenderu. Iseckajte listove peršuna što sitnije. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, peršun, korijander beli luk, so i crni biber. Bundevu očišćenu od kore isecite na 8 delova. Zalijte začinskim prelivom. Posudu za pečenje obložite folijom. Stavite bundevu i ubacite u rernu. Temperatura pečenja je 200 stepeni.
Pecite 40 minuta, na kraju otvorite foliju i pržite u režimu „Grill“ 5-7 minuta.
6. Pečena bundeva sa pečurkama
Sastojci:
male bundeve – 4 komada;
šampinjoni – 250 g;
spanać – 200 g;
luk – 1 glava;
beli luk – 1 čen;
so, biber – po ukusu;
puter – 1 kašikica;
tvrdi sir – 80 g;
baget – 1 komad;
muškatni oraščić (mleveni) – po ukusu;
biljno ulje – 50 ml.
Priprema:
Odsecite vrhove bundeva i nemojte ih baciti. Zatim očistite bundeve od semenki, utrljajte so i biber. Luk isecite na polovine i pržite na puteru dok ne omekša. Dodajte pečurke, zgnječeni ili sitno sečeni beli luk. Posle 5 minuta ubacite listove spanaća. Pržite dok ne omekšaju.
Hleb isecite na sitne komade, dodajte pečurkama, pospite muškatnim oraščićem i prelijte uljem. Napunite bundeve. Podmažite pleh uljem, stavite napunjene budneve, pokrijte vrhovima koje ste sačuvali-
Pecite 1,5 sat u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim uklonite vrhove bundeva i pecite još 20 minuta dok fil ne porumeni.