Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

by | oktobar 28, 2015

Pojedine namirnice možete konzumirati u neograničenim količinama, budući da sadrže veoma malo kalorija, ali su istovremeno i izuzetno zdrave i ukusne. Takođe, određene grickalice mogu odlično da posluže kao međuobrok kada dobijete „napad gladi“ ili kada u večernje sate poželite nešto da pojedete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Imajte na umu da međuobroci nisu opasni za vitku liniju, i da, ako ih pažljivo birate, oni, osim što neće izazvati višak kilograma, mogu da vam pruže dodatnu neophodnu energiju. Koje zdrave namirnice možete jesti bez straha da ćete nabaciti koji kilogram viška pogledajte na sledećim stranama.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarice
Žitaricama je najbolje započeti dan, i to onim u celom zrnu, jer su zdrave i sadrže malo kalorija. Međutim, one ne moraju biti nužno obrok za doručak, te ih možete jesti kada god poželite, a odličan su izbor kada imate krizu pre ručka. Takođe, možete ih mešati s voćem ili laganim jogurtima, koje neće uticati na vašu kilažu, a žitarice će vam na taj način biti ukusnije.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Članak se nastavlja posle reklama

Jabuke
Jabuke su pune vlakana, pa je preporučljivo da svakog dana pojedete po jednu jabuku, jer ćete na taj način uneti jednu od preporučenih dnevnih porcija voća ili povrća. Istovremeno, vlakna iz jabuke će vas zasititi, pa nećete imati potrebu za slatkišima i popularnim grickalicama.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Mlečni proizvodi
Nezavisno od toga da li pijete mleko ili jogurt, jedete sir ili pavlaku, unećete u svoj organizam kalcijum i proteine. Svi mlečni proizvodi idealna su užina, ali birajte one koji imaju mali procenat masti. Njih možete jesti i piti same ili kao dodatak nekom jelu.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Kesten
Sezona je kestena, a ova namirnica može da smanji osećaj gladi zahvaljujući sadržaju vlakana i složenih ugljenih hidrata. Odličan je izbor između obroka, ali iako možda nećete momentalno osetiti sitost, budite strpljivi i pričekajte desetak minuta da organizam počne primi informaciju o konzumiranoj namirnici.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Krompir
Krompir je odličan izvor ugljenih hidrata, vitamina B i C i gvožđa zbog čega će vam brzo utoliti glad i obezbediti neophodne vitamine i minerale. Međutim, iako ne predstavlja visokokaloričnu namirnicu, neophodno je da povedete računa na koji način ga pripremate. Izbegavajte prženi i pečeni krompir, jedite ga barenog i to bez kaloričnih sosova i preliva.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Članak se nastavlja posle reklama

Riba
Tunjevina, skuša i loso će vam smanjiti želju za hranom jer su bogate zdravim mastima, koje će vas zasititi i obezbediti neke od najvažnijih hranljivih sastojaka, kao što su vitamini i omega-3 masne kiseline. Proteinima koji se nalaze u ribi potrebno je dosta vremena da se svare, pa ćete dugo biti siti. Ako još i dodate vaše omiljene začine, pečena riba može da postane pravi delikates!

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Mahunarke
Mahunarke su najzdravije povrće, a njih možete pripremiti na razne načine. Pune su nerazdvojivih vlakana, koje pomažu snižavanje holesterola. Sadrže mnogo antioksidanata, vitamina i minerala, a predstavljaju i odličan izvor proteina.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Barena jaja
Ovo je idealan izbor za doručak, ali i užinu, jer ima samo 75 kalorija i 6 grama proteina. Nedavna istraživanja su pokazala da žene koje su jele dva jajeta za doručak skinule 65 procenata više kilograma i smanjile obim struka za 83 procenata više od onih koje nisu. Ako imate povišen holesterol jedite belance, jer ono sadrži različite proteine, minerale i vitamine neophodne našem organizmu.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Soja
Soja je veoma hranljiva jer je bogata proteinima, pa će vas brzo zasititi na duže vreme. Odlična je grickalica za osobe sa povišenim holesterolom, jer ga uspešno snižava, a povećava dobar. Pored toga ublažava štetne posledice nezdrave hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Kokice
Iako mnogi izbegavaju da ih konzumiraju jer veruju da su izuzetno kalorične, istina je zapravo drugačija. One su veoma bogate vlaknima i antioksidantima, pa samim tim vrlo povoljno utiču i na ublažavanje osećaja gladi. Međutim, izbegavajte da ih kupujete na kiosku, ili da jedete one iz mikrotalasne pećnice. Kupite kukuruz i sami ih napravite u šerpi.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Članak se nastavlja posle reklama

Spanać
Za ovu namirnicu vezuje se jedna izuzetno zanimljiva činjenica kada je nutritivna vrednost u pitanju. Naime, šoljica ovog povrća sadrži svega sedam kalorija. Možete ga konzumirati na različite načine, a na taj način svoj organizam obogatićete gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom K, koje njegovi listovi sadrže. Takođe, sadrži antioksidanse beta-karoten, vitamin C, kao i lutein koji štiti oči.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Paprika
Paprika ima 30 kalorija u pola šoljice, a bile ljute ili blage, paprike su prepune vitamina C i vlakana uz neznatni broj kalorija. Takođe, konzumiranje ljutih papričica može vam pomoći prilikom mršavljenja, jer nakon njihovog konzumiranja „navalu vrućine“ izaziva delovanje kapsaicina, materije koja tera telo da troši dodatnih 50-100 kalorija nakon obroka.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Šargarepa
Odavno je poznato da je šargarepa dobra za vid i kožu, a sada je dokazano i da ona sadrži malo kalorija pa je možete grickati kao međuobrok. Zasitiće vas, a nećete nabaciti višak kilograma. Takođe, ona predstavlja pravu riznicu beta-karotena i vitamina A, zbog čega bi trebalo da je konzumirate u što većim količinama jer su ovi sastojci izuzetno zdravi, a pomažu i u borbi protiv raka, reumatoidnog artritisa i astme. –

Tagovi: