Prste da poližeš: Zdrave mini pice

by | novembar 18, 2020
zdrave mini pice

Zdrave mini pice – za ručak, užinu, druženje…

Zahvaljujući zdravijim, ponekad čak zaista neočekivanim sastojcima, pica nikada nije bila uzbudljivija, bolja za organizam i ukusnija. Evo koje ukuse vam danas predlažemo. (Pročitaj: Subotnja slatko-kisela čarolija: Ćuretina u sosu od višanja)

Zdrave mini pice s paradajz-sosom, mladim zelenišem i hrskavim testom od spelte

 

Ukupno vreme pripreme: 1 sat
Za 4 picete prečnika 15 cm: za 4 osobe

160 ml tople vode
2 ¼ kašičice suvog kvasca
1 kašičica šećera
120 g višenamenskog brašna + za posipanje
100 g speltinog brašna
morska so
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja + 1 kašičica + za premazivanje
450 g paradajza bez ljuske
¼ manje glavice crvenog luka
2 čena belog luka
¼ kašičice suvog origana
sveže samleveni crni biber
230 g dimljene mocarele, isečene na tanke komade
1 crvena paprika babura, vrlo sitno iseckana
90 g crnih ili zelenih maslina, isečenih na kolutiće
150 g svežeg mladog spanaća
½ kašičice svežeg soka od limete

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

1. U dubljoj posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer i sačekajte dok ne počne da peni (oko 5 minuta). Dodajte obe vrste brašna, 1 ¼ kašičicu soli i 1 kašiku ulja. Mešajte dok se ne formira testo. Prebacite ga na radnu površinu, koju ste malo posuli brašnom i mesite oko 5 minuta. (Pročitaj: Za “cheat day”: Ljubitelji pita neće odoleti ovom jelu!)

2. Premažite unutrašnjost posude uljem i vratite u nju testo. Premažite gornju površinu testa sa još malo ulja i prekrijte posudu čistom kuhinjskom krpom. Ostavite testo na suvom mestu u kuhinji, bez strujanja vazduha, sve dok se ne udvostruči volumen (od 45 minuta do 1 sata).

Članak se nastavlja posle reklama

3. U međuvremenu, zagrejte veliki liveni tiganj na najvišoj temperaturi. Ubacite paradajz, crveni i beli luk. Grilujte, uz povremeno okretanje, od 5 do 7 minuta.

4. Prebacite beli luk na tanjir i sačekajte da se prohladi. Potom ubacite paradajz i crveni luk u procesor, sa belog luka uklonite ljusku, pa dodajte i njega u procesor i miksajte dok ne dobijete finu pastu.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Prebacite ovu masu u dublji tiganj i dodajte kašiku ulja i origano. Sačekajte da provri, a onda smanjite temperaturu i kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se masa ne zgusne (oko 5 minuta). Sklonite s ringle, posolite i pobiberite.

6. Zagrejte gril na srednjoj temperaturi. Dva lista papira za pečenje pospite brašnom. Podelite testo na četiri kugle pa svaku razvaljajte do prečnika oko 15 cm. Premažite s gornje strane uljem. Pecite na grilu (bez papira za pečenje!) dok s donje strane testo ne očvrsne i ne pojave se tragovi od grila, oko 1 minut. Okrenite pa izgrilujte testo i s druge strane, takođe oko minut.

7. Vratite testo na papir za pečenje i ravnomerno ga premažite pastom od paradajza (ivice ostavite slobodne). Stavite odozgo mocarelu, papriku baburu i masline. Vratite picete na gril, poklopite i pecite dok se sir ne istopi (oko 5 minuta). (Pročitaj: Može i za ručak: Omlet sa spanaćem i parmezanom)

8. Prebacite picete na tanjire. U posudi pomešajte mladi spanać, preostalo ulje i sok od limete, pa smesu poređajte na svaku picu. Odmah servirajte.

Prijatno! 😉

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsAlexPro9500/Getty via Guliver