Zdravstveni benefiti rotkvica: Nezamenjivi deo uskršnje trpeze
S proleća nam stiže mnogo svežeg voća i povrća, pa između ostalog i rotkvice. U nastavku vam otkrivamo koji su to zdravstveni benefiti rotkvica.
Rotkvica je povrće iz roda krstašica koje može rasti “gde god ima sunčeve svetlosti i vlažnog, plodnog tla”, prema navode stručnjaci. A to svakako olakšava i njihov uzgoj. Takođe dolaze u širokom rasponu oblika, veličina, boja i ukusa – zapravo, postoji 35 različitih vrsta rotkvica. One su prava superhrana, sadrže velike količine vitamina C, vitamina B, gvožđa, vitamina K, magnezijuma i cinka. Ove hranljive materije uključene su u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih zrnaca pa do podsticanja zdrave probave. Poput ostalih vrsta povrća, rotkvice takođe sadrže glukozinolate odnosno supstance sa sumporom koji ima protvupalna i antioksidanta svojstva.
Zdravstveni benefiti rotkvica
Rotkvica poboljšava imunitet
Vitamin C i vitamini B-kompleksa u rotkvicama pomažu u jačanju imunog sistema podsticanjem proizvodnje belih krvnih zrnaca. Oni takođe povećavaju sposobnost leukocita da rade svoj posao, što uključuje važne dužnosti kao što je uništavanje klica koje uzrokuju bolesti i stvaranje antitela. Vitamini B+ kompleksa takođe pomažu enzimima u proizvodnji novih organskih molekula. To pomaže u izgradnji novih imunoloških ćelija, koje obavljaju funkcije imunog sistema.
Rotkvica može smanjiti rizik od raka
Vitamin C u rotkvicama takođe bi mogao igrati ulogu u prevenciji raka. Vitamin C je antioksidans, koji je moćan kad je u pitanju borba protiv slobodnih radikala u telu. Kad jedete rotkvicu, glukozinolati se razgrađuju u izotiocijanate, za koje je utvrđeno da sprečavaju razvoj raka kod pacova i miševa, prema Nacionalnom institutu za rak. Zapravo, pokazalo se da jedna vrsta izotiocijanata zvanog sulforafan pronađena u semenkama rotkvice igra ulogu u smrti ćelija raka dojke u laboratorijskoj studiji iz 2017. kao i ćelija raka pluća u istraživanju iz 2016. godine.
Pročitajte i… 8 razloga da jedete više jagoda
Rotkvica podržava zdravu probavu
Povrće je jedan od najboljih izvora vlakana, koja imaju prilično veliku ulogu u održavanju kretanja supstanci kroz probavni sistem. Stoga nije iznenađujuće saznati da rotkvice, s 2 grama vlakana po šolji, mogu biti dobre za želudac. Rotkvice su bogate ligninom, vrstom netopivih vlakana. Kako se netopiva vlakna kreću kroz probavni sistem, ostaju netaknuta i apsorbiraju tečnost, zbog čega se sprečava zatvor i slični problemi s probavom. Ali, budite oprezni! Rotkvice mogu imati i kontraindikacije kod onih s osetljivim želucem mogu izazvati gasove, nadutost i nelagodu u stomaku.
Smanjuje rizik od dijabetesa
U naučnoj studiji iz 2017. istraživači su pokazali da rotkvice mogu imati “antidijabetičke učinke”. Iako su još potrebna dodatna istraživanja, vlakna u rotkvicama takođe mogu usporiti apsorpciju glukozerption, čime se sprečava porast nivoa glukoze u krvi. Osim toga, druge laboratorijske studije pokazale su da rotkvice smanjuju apsorpciju glukoze u crevima, što može pomoći u upravljanju i potencijalno sprečavanju dijabetesa.
Izvor: ljepotaizdravlje.hr