Zebra torta
Za koru:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina
Za beli fil:
- 5 dl mleka
- 250 g bele čokolade
- 6 kašika šećera
- 20 g želatina u prahu
- 2 dl slatke pavlake
Za crni fil:
- 5 dl mleka
- 250 g čokolade za kuvanje
- 6 kašika šećera
- 20 g želatina
- 2 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smesu od žumanaca sa snegom od belanaca i polako promešati varjačom. Potom dodati brašno, gustin i promešati da se dobije ujednačena smesa.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Beli fil:
1. Sjediniti mleko, šećer i izlomljenu belu čokoladu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se šećer i čokolada potpuno ne otope. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. U ohlađeno mleko sa čokoladom dodati šlag od slatke pavlake, želatin i polako promešati.
Crni fil:
1. Pripremiti na isti način kao i beli fil samo umesto bele čokolade staviti crnu čokoladu za kuvanje.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu. Preko nje sipati beli fil, a potom na njega crni fil tako da jedan fil prodire u drugi.
2. Gotovu tortu ostaviti u frižideru najmanje 5 časova da se stegne. Potom je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana