Želite da izgledate kao Hale Beri? Probajte DIJETU 5 FAKTORA
Dijeta 5 faktora trenutno je jedna od najpopularnijih među svetskim zvezdama, a mogla bi da se svidi i vama budući da se ne bazira na gladovanju, niti na ukidanju nekih namirnica! Na ovaj način svoja savršena tela održavaju Hale Beri, Ališa Kiz, Eva Mendez, ali i zgodni momci kao što su Robert Dauni Džunior, Brendon Frejzer i Bendžamin Bret.
Autor knjige ‘Dijeta 5 faktora’ Harli Pasternak kaže da je to jedna od najjednostavnijih. Sastoji se od pet obroka dnevno, za pripremu jela potrebno je svega pet minuta i pet sastojaka za svako jelo. Ališa Kiz svedoči da sa ovom dijetom nema gladovanja. „To je, stvari, usvajanje zdravog načina života, pa nemate osećaj da vam nedostaje hrana koju volite“, kaže pevačica.
U svakom receptu nalazi se pet namirnica, a uz to je potrebno odraditi pet jednostavnih vežbi nedeljno i vrlo brzo ići u šoping po manju odeću. Još bolje zvuči to što svake nedelje imate i jedan dan za kršenje pravila, kad možete da uživate u hrani koju najviše volite. To se posebno dopalo glumici Evi Mendez koja kaže: „Harli mi je promenio život. Ne samo što se osećam bolje nego ikad, nego bez osećaja krivice mogu sebi da priuštim picu kad god poželim – i to me čini srećnom!“
Pet grupa namirnica
Ako ste raspoloženi da probate ovu dijetu pri ruci bi uvek trebalo da imate pet grupa namirnica: belančevine, ugljenehidrate, nezaslađene napitke, zdrave grickalice i začine.
Autor ovog načina ishrane posebno u grupi belančevina preporučuje belance jer ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a može da se upotrebljava na bezbroj načina. Na spisku su zatim belo meso, naročito ćuretina zbog malo masnoća a visokog procenta cinka, gvožđa, kalijuma, fosfora i vitamina B. Nikako naravno ne treba zaboraviti ribu i plodove mora.
Od ugljenih hidrata treba posebno naglasiti pasulj, koji ima nizak glikemički indeks, mnogo belančevina i vlakana koji stvaraju osećaj sitosti. Slede žitarice, ali i mnogo voća i povrća.
Što se napitaka tiče, nema boljeg pića od obične vode, ali je Pasternak preporučio i kafu u malim količinama, čaj koji je zdravija varijanta i nezaslađen voćne sokove.
Od začina se preporučuje majonez bez ili s manje masnoće, umak od paradajza, senf, tabasko, soja sos , vorčester, kao i mešavine različitih začina.
Za međuobroke idealan su izbor zdrave grickalice poput sušenog mesa, zobene kaše, krekeri bez brašna, vegetarijansko ‘meso’.
Principi dijete:
1. Jesti 5 obroka dnevno
2. Slediti 5 kriterijuma pri svakom obroku
3. Provesti 5 minuta u pripremanju svakog obroka, koristeci do 5 sastojaka
4. Vežbati 25 minuta 5 dana u nedelji, tokom 5 nedelja
5. Jedan dan u nedelji jesti po želji
5 ključeva za mršavljenje:
1. Metabolizam – brži metabolizam sagoreva više kalorija
2. Vežbanje – 25 minuta dnevno pet dana u nedelji
3. Dobre kalorije – konzumirajte pravu hranu sa malim brojem kalorija
4. Glikemijski indeks – nizak glikemijski indeks nivo šećera u krvi održava stabilnim
5. Odmor i oporavak – redukujte kortizol – hormon stresa
5 kriterijuma za svaki od pet obroka tokom dana
1. Malo masnoća, kvalitetni proteini
2. Nizak glikemijski indeks UH
3. Vlakna
4. Zdrave masnoće
5. Pića bez šećera
Nedelja je predviđena kao dan za ‘varanje’ – jedite šta hoćete
PONEDELJAK
Doručak: kajgana od tri belancenta, kriška integralnog hleba,
Užina: šejk od nemasnog mleka sa voćem,
Ručak: riblji fileti sa dinstanim povrćem
Užina: štapići od povrća i sos od jogurta
Večera: integralni hleb i nemasni svež sir, salata od šargarepe
UTORAK
Doručak: integralni musli s nemasnim jogurtom i jedna jabuka
Užina: šaka oraha
Ručak: mešana salata s piletinom
Užina: kobasica od pilećeg mesa
Večera: integralni hleb s nemasnim svežim sirom i paradajzom
SREDA
Doručak: integralni tost s nemasnim svežim sirom i marmeladom bez šećera
Užina: nemasni jogurt i jedna jabuka
Ručak: špagete od integralnog brašna sa svežim sosom od paradajza
Užina: salata od krastavaca s prelivom od jogurta
Večera: pečeni losos sa spanaćem
ČETVRTAK
Doručak: pola grejpfruta, nemasna pavlaka s malo integralnih pahuljica
Užina: šejk od nemasnog mleka sa bobičastim voćem
Ručak: mešana salata s tunjevinom iz konzerve
Užina: integralni hleb s namazom od avokada
Večera: sveža supa od paradajza
PETAK
Doručak: integralni hleb s nemasnom ćurećom šunkom
Užina: nemasni jogurt i jabuka
Ručak: integralna pasta s povrćem
Užina: integralni tost s lososom s roštilja
Večera: odrezak s dinstanim povrćem
SUBOTA
Doručak: kajgana od tri belanceta, integralni hleb, polovina grejpfruta
Užina: jedna banana
Ručak: kari od povrća s integralnim pirinčem
Užina: štapići od povrća sa sosom od avokada
Večera: morski plodovi s mešanom salatom
NEDELJA
Jedite šta god hoćete, ali se ne prežderavajte!
Tekst: Nataša Lazović