Zimska ishrana ne mora biti monotona: Uživajte u omiljenim ukusima i dobroj liniji
To što su hladniji dani zakucali na vrata ne znači da život treba da postane monoton, pa tako ni ishrana. Naprotiv, zahvaljujući filozofiji „od svega po malo“, dodajte i umereno, u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću imaćete prilike da uživate u svim omiljenim ukusima i leto dočekate u savršenoj formi.
U toplijim danima ishranu prilagođavamo klimi u kojoj se nalazimo, dok zimi moramo biti pametniji i voditi računa da u organizam unosimo „jače“ namirnice koje će nam obezbediti bolji imunitet, otporniji na infekcije. Saznajte kako da u periodu kada nema mnogo svežih namirnica sebi obezbedite raznovrsnost i lepezu ukusa, a ujedno i sačuvate liniju.
Sveže voće i povrće možete da zamenite smrznutim
Mit je da smznuto voće i povrće ne zadržava hranljive sastojke. Zapravo, nutricionisti se slažu da je voće i povrće iz zamrzivača bogatije vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima nego ono sveže. Naime, ono se zamrzava samo nekoliko minuta nakon berbe čime se sprečava nastanak bakterija i proces kvarenja. Na ovaj način namirnice su bukvalno zamrznute u vremenu dok, na primer, spanać nakon samo dva dana od berbe gubi 75 odsto ukupne količine vitamina C.
Lubenicu i paradajz zamenite grejpfrutom
Grejpfrut je idealno voće za zimu ne samo zato što je prepun vitamina C već i likopena – antioksidansa koji se nalazi i u paradajzu i lubenici. Da li smo pomenuli da ima samo 42kcal?
Zimnica kao rezerva omiljenih namirnica
Stručnjaci preporučuju da od zimnice izaberete kiseli kupus i turšiju koji su bogati vitaminom C i A i dugo mogu zadržati svoje nutritivne vrednosti. Šolja kiselog kupusa sadrži samo 44kcal, a 100 grama turšije 130kcal. Takođe, ako ste ljubitelj paradajza ne morate ga se odricati i zimi. Da li ste znali da se prilikom pripreme paradajza njegova energetska vrednost menja u zavisnosti od dužine kuvanja – od 40 do 100 kalorija?
Zvezde slavskih trpeza – prasetina i jagnjetina
Neka se na vašem tanjiru slobodno nađu crvene vrste mesa koje će vam pružiti više energije – svinjetina je bogata proteinima i vitaminom B, a jagnjetina od svih mesa ima najviše gvožđa. Vodite računa da porcije budu veličine dlana – od 70 do 90 grama. Na primer, 90 grama svinjetine ima 120kcal, dok ista količina srednje masne jagnjetine ima 200kcal.
Šta može da zameni sladoled?
Ne zaboravite na važnost šećera i u zimskom periodu. Šećeri su tokom cele godine pokretačko gorivo našeg organizma, a njihova važnost je još veća ukoliko se bavimo fizičkom aktivnošću koju baš zimi ne smemo zanemariti – jer vam šećeri pomažu u postizanju boljih rezultata tokom treninga i fizičke aktivnosti. Pošto sladoled nema veliku kalorijsku vrednost tokom hladnijih dana moramo biti pažljiviji pri kontroli unosa kalorija pošto samo 100 grama čokolade ima 500kcal. Zato je preporučljivije popiti čašu omiljenog gaziranog napitka koje sadrži samo 140kcal.
Ne zaboravite na važnost belog luka
Iako je aktuelan samo zimi beli luk bi trebalo jesti tokom čitave godine. Njegovi sastojci su čisto nutritivno zlato jer poseduje snažna antibakterijska i protivupalna svojstva, a na 100 grama sadrži samo 136kcal.