Značaj proteina iz mlečnih proizvoda
Nutricionisti širom sveta sve više govore o proteinima i njihovom neophodnom dnevnom unosu. Zbog svoje gradivne uloge, odgovorni su za naše kosti, zube, mišiće kao i izgradnju hormona, enzima i antitela u našem organizmu. Iako proteini postoje u našem telu, ta količina nam nije dovoljna, pa je potrebno unositi ih i kroz hranu. Postavlja se pitanje, koliko proteina dnevno treba da unese jedan prosečan čovek?
Neki stručnjaci kažu da je to oko 50 grama dnevno kod žena, a oko 60 grama kod muškaraca. Ipak, kod sportista, ali i trudnica i dojilja, preporučeni dnevni unos je nešto veći. Gde je izvor proteina?
Nema sumnje da su izvor proteina mlečni proizvodi, jaja, meso i riba. Po biološkoj vrednosti belančevina mleka su odmah iza onih koje se nalaze u jajetu. Zbog svoje visoke biološke vrednosti belančevine su neophodne za normalan rast i razvoj dečjeg organizma. Pored svoje prirodne obogaćenosti proteinima, u svetu su sve popularniji mlečni proizvodi sa dodatkom proteina koji svojim sastavom zadovoljavaju dnevne potrebe preporučene za ljudski organizam.