Žudnja za kečapom: Naučno objašnjenje zašto ne možemo da odolimo ovom prelivu
Žudnja za kečapom ima naučno objašnjenje, a evo o čemu se radi.
Oni koji vole kečap, uglavnom ga baš vole i stavljaju ga gotovo na sve. Kečap na špagetima, pici, jajima, pa čak i pirinču ili slanim palačinkama. Naučnici su se pozabavili pitanjem u čemu je „tajna privlačnosti“ umaka od paradajza. Evo kako kečap deluje na naš mozak.
Žudnja za kečapom – zašto ga naš mozak obožava?
Prema istraživanjima, kečap je jedna od retkih namirnica koji „pogađa“ svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i „umami„. Upravo zato ima toliko obožavalaca na širom planete. Umami ukus je specifičan, jer „tera vodu na usta“ i utiče na lučenje stomačne kiseline koja pomaže u varenju proteina iz hrane. Upravo zato umami utiče i na apetit i na sitost.
Neki teoretičari kečap nazivaju i über hranom. Budući da aktivira svih pet čula ukusa, ovaj sos zadovoljava sve receptore u mozgu. A samim tim, nakon kozumiranja kečapa, osećamo priliv dobrog raspoloženja.
View this post on Instagram
Uz sve to, kečap utiče i na poboljšanje drugih čula. Neka istraživanja su pokazala da ovaj sos poboljšava ukus druge hrane.
Međutim, pripazite pri izboru kečapa. Većina industrijskih proizvoda prepuna je šećera i aditiva, pa našem zdravlju nanose štetu, a ne korist, pogotovo ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Ako pak obožavate ovaj sos, izaberite pre svega domaće kečape iz kućne radinosti.
Isprobajte… Domaći kečap