Zvezdani jelovnik
Možda nikada nećete biti u prilici da naručite piletinu sa avokadom, spravljenu po ukusu Liz Tejlor ili ćufte henrija fonde , Ali zato sada možete sami da ih napravite! Mi smo zaista uživali u zvezdanim specijalitetima, koje nam je pripremilo osoblje restorana Majik u čast našeg jubileja.
Švedske ćufte Henrija Fonde
Potrebno je: 100 g prezli, 1,5 dl mleka ili pavlake za kuvanje, 100 g iseckanog crnog luka, 3 kašike putera, 500 g mlevenog telećeg mesa, 500 g mlevenog junećeg mesa, kašičica soli, 1/4 kašičice mlevenog bibera, 1/2 kašičice cimeta, 2 jajeta
Priprema: Potopite prezle u mleko, a kad se natope, promešajte. Propržite crni luk na puteru, a potom ga prebacite u posudu za mešanje. Dodajte meso, so, biber, cimet, ulupana jaja i prezle, i dobro promešajte. Pokrijte posudu i držite je u frižideru nekoliko sati. Napravite ćufte i ispecite ih na umerenoj temperaturi u dubljoj tavi. Stavite ih u vatrostalnu posudu i prelijte sa nekoliko kašika prokuvanog mleka. Pecite ih u rerni oko 15 minuta. Servirajte ćufte uz pire od krompira i sos po vašem izboru.
Piletina sa avokadom i pečurkama Elizabet Tejlor
Potrebno je (za 6 do 8 osoba): 1 avokado, oljušten i iseckan na kockice, 1 kašika limunovog soka, 2 pileta (oko 1,5 kg), isečena na delove, so i sveže samleveni biber, 50 g putera
Sos: 3 struka mladog crnog luka, sitno isečena, 3 kašike konjaka, 1,5 dl suvog belog vina, 2,5 dl pavlake za kuvanje, 400 g pečuraka, 3 kašike putera, 2,5 dl pileće supe, iseckan peršunov list
Priprema: Prelijte avokado limunovim sokom, poklopite i ostavite u frižider. Posolite i pobiberite pileće meso. U velikoj, dubljoj tavi zagrejte 3 do 4 kašike putera na umerenoj temperaturi i dinstajte komade piletine oko 35 ili 40 minuta. Izvadite meso na tanjir za serviranje i prekrijte ga alu-folijom (ne previše čvrsto). Dok pripremate sos, održavajte toplotu mesa u rerni, zagrejanoj na 150 stepeni, oko 15 minuta.
Sos: Izdinstajte iseckani mladi luk na umerenoj temperaturi, uz često mešanje drvenom varjačom. Dodajte konjak i vino i sačekajte da provri. Ova smesa treba da vri sve dok alkohol ne ispari. Dodajte pavlaku za kuvanje i dinstajte još pet minuta. U drugoj tavi zagrejte puter na visokoj temperaturi i sotirajte pečurke. Ulijte pileću supu u prvu mešavinu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje, sve dok se ne zgusne. Dodajte pečurke, preostali konjak i kockice avokada. Mešajte dok se masa ne sjedini. Prelijte piletinu ovim sosom i pospite iseckanim peršunom.
Info +
Avokado, ili „aligatorova kruška“, kako su ga prozvali Englezi, ima malu energetsku vrednost pa je pogodan za dijetalnu ishranu, ali je zato bogat mineralima i vitaminima.
Zelena salata sa maslinkama Roberta Redforda
Potrebno je (za 6 do 8 osoba): 250 g smrznutih srca artičoke, 2,5 dl ključale vode, glavica zelene salate, 150 g pšeničnih klica
Preliv: 1,25 dl biljnog ulja, 3 kašike vinskog sirćeta ili 3 kašike limunovog sirćeta, 4 kašičice iseckane sveže mirođije, kašika iseckanog svežeg peršuna, kašičica šećera, kašičica francuskog senfa (Dijon), kašičica soli, 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera, 150 ili 200 g maslinki punjenih pimentom, paprikom ili belim lukom
Priprema: Spustite srca artičoka u ključalu vodu, odmah sklonite šerpu sa ringle i sačekajte dva minuta. Ocedite ih i ohladite. Pomešajte artičoke, listove salate, pšenične klice i maslinke. U manju teglu (koja ima poklopac) stavite sve sastojke za preliv. Čvrsto zatvorite poklopac i dobro promućkajte. Prelijte salatu neposredno pre služenja i dobro je promešajte. Salatu poslužite uz meso ili ribu sa roštilja.
Čokoladni kolač Ketrin Hepbern
Potrebno je: 60 g crne čokolade (sa 70% kakaoa), 120 g putera, 200 g kristal šećera, 2 jajeta, 1/2 kašičice ekstrakta vanile, 50 g brašna, 1/4 kašičice soli, 200 g krupno isečenih oraha
Priprema: Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmažite puterom manju četvrtastu tepsiju. U težoj šerpi istopite čokoladu sa puterom na umerenoj temperaturi. Neprekidno mešajte dok se sastojci potpuno ne istope. Sklonite sa ringle i umešajte šećer. Dodajte jaja i ekstrakt vanile i mutite veoma energično. Potom u smesu dodajte brašno, so i orahe i dobro promešajte. Izlijte testo u tepsiju podmazanu puterom i pecite 40 minuta. Sačekajte da se kolač ohladi, izvadite ga iz tepsije i isecite na kocke.
Crna čokolada, sa svojih najmanje 50% kakao delova i specifičnim ukusom, predstavlja kraljicu među čokoladama. Najbolje je koristiti potpuno nezaslađenu crnu čokoladu koja ima do 75% kakaoa, a uopšte ne sadrži zaslađivače i mleko. To je čokolada u svojoj najčistijoj formi, koja veoma povoljno utiče na visok pritisak, jetru, nervni sistem…
Foto: Mladen Sekulić, Sipa