Zašto je kaša od heljde sa kefirom veoma zdrava opcija za doručak? (+ sjajni recepti!)
Zašto je kaša od heljde korisna i kako je pravilno konzumirati kako ne biste štetili zdravlju? Otkrivamo vam detalje u nastavku.
Konzumiranje heljde sa kefirom je jednostavan, ali veoma efikasan način za čišćenje organizma od toksina, poboljšanje varenja i metabolizma, smanjenje telesne težine.
Kaša od heljde sa kefirom i zdravlje
Heljda je izvor biljnih proteina i takozvanih sporih zdravih ugljenih hidrata, koji pružaju dug osećaj sitosti i daju energiju. Pored toga, heljda sadrži mnoge elemente u tragovima i vitamine koji su neophodni za ljudsko zdravlje: kalijum, gvožđe, fosfor, jod, folna kiselina, niocin, B vitamini…
Heljda se takođe smatra moćnim izvorom antioksidanata – supstanci čija je sposobnost da usporavaju starenje ćelija naučno potkrepljena i dokazana.
Sirove žitarice, bogate grubim vlaknima, pomažu u poboljšanju varenja i smanjenju nivoa šećera u krvi. Lekari preporučuju uključivanje heljde u svakodnevnu ishranu kako biste sprečili bolesti kao što su hipertenzija, ateroskleroza, tromboza, reumatizam, dijabetes.
Kefir takođe sadrži esencijalne aminokiseline i bifidobakterije koje poboljšavaju funkcionisanje digestivnog trakta. Oba proizvoda savršeno se dopunjuju, snabdevajući telo svim potrebnim hranljivim materijama, ali bez preopterećenja viškom masti i ugljenih hidrata.
Heljda sa kefirom ujutru na prazan stomak pomaže u čišćenju tela, uklanjanju nakupljenih toksina, normalizaciji nivoa šećera u krvi – i sve to bez iscrpljujućeg osećaja gladi i nelagodnosti u crevima.
Kaša od heljde i pirinča- recept
Sastojci:
heljda – 100 g;
pirinač – 100 g;
soli po ukusu;
biljno ulje – 1 tbsp. l.;
voda – 2,5 šolje.
Način pripreme:
Pomešajte pirinač i heljdu i isperite dok voda ne postane bistra. Prokuvajte vodu u šerpi, dodajte mešavinu heljde i pirinča. Čim voda proključa, dodajte so i biljno ulje (može se zameniti puterom). Smanjite vatru i kuvajte 15 minuta dok voda skoro ne ispari. U procesu kuvanja ne zatvarajte posudu poklopcem i ne mešajte kašu. Nakon kuvanja, posudu treba ukloniti sa šporeta, poklopiti i umotati u peškir 10 minuta. Za to vreme žitarice će upiti preostalu vlagu, a zatim možete dodati komadić putera i poslužiti.
Heljdina kaša bez kuvanja
Sastojci:
heljda – 1 šolja;
voda (ključala) – 500 ml;
puter, cimet, med – po ukusu.
Način pripreme
Isperite heljdu hladnom vodom. Nakon toga, sipajte žitarice u lonac i dodajte 500 ml ključale vode. Poklopite šerpu i umotajte peškirom. Posle sat i po, heljda će apsorbovati skoro svu vodu i biće spremna. Ako je ostalo još malo vode, može se jednostavno procediti. Ne zaboravite da začinite po ukusu.
Kako kuvati i koristiti heljdu sa kefirom?
Da bi se sačuvao maksimum hranljivih materija i vlakana sadržanih u heljdi, žitarice ne moraju da se kuvaju. Ne plašite se: sirova heljda, pravilno obrađena i natopljena kefirom, ima prilično prijatan ukus i teksturu .
Kuvanje heljde sa kefirom je vrlo jednostavno:
- 2 pune kašike heljde isperite hladnom vodom, a zatim prelijte ključalom vodom.
- Kada voda ocedi, stavite heljdu u šolju ili činiju i prelijte sa 200 ml kefira i ostavite preko noći u frižideru.
Heljda sa kefirom će biti spremna za konzumiranje ujutro. Treba je jesti na prazan stomak, umesto doručka.
Ne dodavati so, šećer, puter i druge sastojke!
Ako je vaš cilj gubitak težine, heljda natopljena kefirom trebalo bi da zameni doručak ujutru na jednu do dve nedelje. Pratite svoj dnevni unos kalorija: ako drugi obroci nisu previše kalorični, vrlo brzo ćete primetiti pozitivne rezultate.
U slučaju da želite da očistite organizam i nadoknadite mu potrebu za vitaminima i vlaknima, jednom do dva puta nedeljno zamenite doručak heljdom sa kefirom.