Ako ste na dijeti gotovo je sigurno da vas sa vremena na vreme obuzima neverovatna žudnja za šećerom! Da biste je pobedili, tu su kolači bez šećera, a mi smo priredili 5 superukusnih recepata
[lwptoc]
Ko je rekao da odlazak na dijetu znači da ne možete da jedete slatkiše?Na kraju krajeva, neke od najslađih poslastica sadrže prirodne šećere koji su relativno bezopasni kada se uživaju u umerenim količinama. Napraviti ukusan desert bez dodatka rafinisanog šećera je prilično lako ako znate koje vrste zamene treba da tražite — ili, ako znate koje voće i organski sirupi mogu da pruže neophodnu slatkoću.
Čime se može zameniti beli šećer na dijeti?
Voće se često služi kao desert u nekom obliku, a iskorištavanje njegove prirodne slatkoće može biti prilično jednostavno. Neke od naših najboljih ideja za deserte bez šećera uključuju voće poput jabuka, bundeve (da, to je voće!), kokosa i malina. U kombinaciji sa drugim prirodnim zamenama za šećer, kao što je med, ovi recepti za kolače bez šećera su niskokalorični, ukusni i zdravi.
Neke od ovih poslastica su takođe i bez glutena i drugih alergena, uključujući orašaste plodove, što je blagodat za one koji obično moraju da se klone deserta. Za one koji pokušavaju da se pridržavaju keto dijete: možda ćete biti iznenađeni kada čujete da postoje verzije bez šećera u kojima ćete s vremena na vreme moći da uživate – ali svakako uživajte u njima umereno, jer broj zasićenih masti može biti prilično visok .
Nadamo se da će vaša žudnja za šećerom sada biti zadovoljena!
Kolači bez šećera – najukusniji recepti
1. Keto čiz kejk
Sastojci:
1/2 šolje bademovog brašna
1/2 šolje kokosovog brašna
1/4 šolje iseckanog kokosa
1/2 šolje topljenog putera (oko 50 grama)
240 grama krem sira, omekšanog na sobnu temperaturu
480 grama pavlake, na sobnoj temperaturi
1 kašikica stevie
2 kašikica čisti ekstrakt vanile
3 velika jajeta
Priprema:
Korak 1
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Napravite koru: Podmažite kalup za tortu i prekrijte dno i ivice folijom. U srednjoj posudi dobro pomešajte brašno, kokos i puter da se sjedini. Utisnite koru na dno kalupa. Stavite ga u frižider dok pravite fil.
Korak 2
Napravite fil: u većoj činiji umutite krem sir i pavlaku, pa umutite steviju i vaniliju. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući nakon svakog dodavanja. Ravnomerno rasporedite fil preko kore.
Korak 3
Stavite čizkej u kalupu u duboku tepsiju i stavite na srednju rešetku rerne. Pažljivo sipajte dovoljno ključale vode u tepsiju tako da voda dopre do polovine visine kalupa za pečenje. Pecite 60 do 80 minuta. Isključite rernu, ali ostavite tortu u rerni sa malo odškrinutim vratima da se polako hladi sat vremena.
Korak 4
Izvadite pleh iz vodenog kupatila napravljenog u vašoj rerni i skinite foliju, a zatim ostavite da se ohladi u frižideru preko noći. Narežite i ukrasite jagodama.
2. Zalogajčići od smrznutog jogurta
Sastojci:
150 grama nemasnog grčkog jogurta, bilo bi poželjno bez ukusa ili sa ukusom breskve
9 kašika mleka
1 kašika agavinog sirupa ili meda (opciono)
1/4 šolje oljuštenog i iseckanog kivija
1/2 breskve, isečene na komadiće
1/4 šolje kupine, prepolovljene
1/4 šolje maline
1/4 šolje borovnice
Priprema:
Korak 1
Obložite kalup za mini mafine papirnim kalupima. U činiji srednje veličine umutite jogurt sa mlekom i agavinim sirupom ili medom. Sipajte malu količinu mešavine jogurta u svaki kalupčić. Stavite u kalup parče voća, pa opet malu količinu jogurta. U svaki kalup treba da stane po komadić voća svake vrste naizimenično. Komadić voća ide i na vrh ovog kolača bez šećera.
Korak 2
Zamrznite najmanje 2 sata. Ovi kolači bez šećra mogu da stoje nedelju dana u zamrzivaču.
3. Dijetalni kolačići od kokosa
Sastojci:
2 šolje iseckanog nezaslađenog kokosa
⅓ šolje zobi
2 zrele banane
Priprema:
Korak 1
Zagrejte rernu na 180 C / 350 F.
Korak 2:
Izblendirajte kokos i zob. Dodajte oguljene i narezane banane i u pastu.
Korak 3:
Tepsiju obložiti masnim papirom i uz pomoć dve kašike formirati kolačiće. Kolačići se peku 20 minuta.
Korak 4:
Ostavite da se kolačići ohlade na rešetki za hlađenje. Spremne su za jelo čim se dovoljno ohlade da se drže bez opekotina prstiju.
4. Keto čokoladni mus
Sastojci:
2 zrela avokada
3/4 šolje milerama
1/2 šolje čokolade bez dodatog šećera, sa najmanje 80 odsto kakaa
1/4 šolje meda ili vaš omiljenog keto zaslađivača
3 kašike nezaslađenog kakao praha
1 kašikica vanile
1/2 kašikica košer soli
čokoladne mrvice za ukras
Priprema:
Korak 1
U blenderu izmiksajte sve sastojke osim čokoladnih mrvica sve dok ne smesa postane glatka.
Korak 2
Prebacite u čaše za serviranje i stavite u frižider 30 minuta. Ukrasite čokoladnim loknama.
5. Čokoladne kuglice bez šećera
Sastojci:
1 šolja crne čokolade, otopljena
1 srednji avokado, izmiksan u pire
1 kašika ekstrakta vanile
1/4 kašikica košer soli
1/4 kašika kakaa u prahu
Priprema:
Korak 1
U srednjoj posudi pomešajte otopljenu čokoladu sa avokadom, vanilijom i solju. Mešajte dok ne postane glatko i kompaktno. Stavite u frižider da se malo stegne, 15 do 20 minuta.
Korak 2
Kada se čokoladna mešavina stegne, malom kašikom za kolače zahvatite otprilike mešavinu, napravite kuglicu i uvaljajte u kakao prah.
Prijatno!