Prirodno farbanje kose: Kafa za tamnu boju, cimet za plavu
Želite da pojačate sjaj kose, posvetlite je ili pak potamnite za nekoliko nijansi, za to vam nisu potrebne hemijske boje – jednako su uspešne biljke, začini i razni prirodni rastvori.
Brinetama vrhove posvetljuje limun i kamilica
Ako je vaša prirodna boja kose smeđa, koja je nešto svetlija na vrhovima, istaknite sjaj i prelaze pramenovima koje ćete posvetliti čajem od kamilice. Stavite pola šolje sušene kamilice na dve šolje vode, prokuvajte i ostavite da se ohladi. Kamilicu nanesite na kosu nakon pranja bez da ispirate. Sličan efekat dobićete i isceđenim sokom od limuna koji ćete naneti na vrhove, a sunce će pojačati efekat posvetljivanja.
Žalfija za čokoladno smeđu boju
Smeđu boju kose možete pojačati ili joj dati čokoladnu nijansu čajem od sušenog bilja pripremljenim od 1/4 šolje žalfije, 1/4 lišća ruzmarina, 1/4 lišća koprive na 2,5 šolje vode. Bilje treba kuvati u vodi oko 30 minuta na laganoj vatri, potom procediti i ohladiti. Rastvor koristite za ispiranje kose nakon šamponiranja ili je možete staviti u raspršivač i njime povremeno špricati kosu.
Čaj od nevena i hibiskusa za crvenu
Ako ste prirodna crvenokosa i hteli biste pojačati tu nijansu, ili ako je vaša kosa smeđe ili plave boje no hteli biste dobiti bakreni sjaj, napravite čaj od dve šolje vode, 1/2 šolje latica nevena te dve kašike latica hibiskusa. Čaj treba kuvati na laganoj vatri oko pola sata, procediti i ohladiti. Nakon šamponiranja kosa se ispere čajem, a poželjno ju je sušiti na suncu. Što se češće ponavlja postupak, bakrene nijanse će biti izraženije.
Crni čaj ili kafa za tamne nijanse
Potamnjivanje kose i za pet nijansi je moguće ako budete dovoljno uporni. Sve što treba da napravite je da skuvate nekoliko šolja jake crne kafe ili crnog čaja, ohladite i potom time isperete već opranu kosu. Potom na kosu stavite foliju i ostavite tako oko pola sata, a zatim isperite običnom mlakom vodom. Ponavljajte postupak dva puta nedeljno dok ne dobijete nijansu koju priželjkujete.
Izvor: 24sata.hr, M.G.