Godine 1970. mladi David Hockney održao je samostalnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, što je bio rani pokazatelj njegovog globalnog dometa i trenutak trajne važnosti u istoriji Muzeja. Danas, više od pet decenija kasnije, Hockney se vraća – ovoga puta kroz snažno nasleđe svog umetničkog rada i radikalnu evoluciju vizuelnog jezika.
David Hockney
Ideja da se dela Davida Hockneya ponovo predstave beogradskoj publici potekla je iz želje da se istakne umetnik koji je obeležio prve godine rada Muzeja i čija je izložba odjeknula daleko izvan svog vremena, ostavljajući trajan trag na lokalnoj umetničkoj sceni. Istovremeno, ova izložba potvrđuje doslednu posvećenost Muzeja predstavljanju osobene i avangardne umetnosti domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti.
David Hockney (1937) jedan je od najuticajnijih i najomiljenijih umetnika 20. i 21. veka. Kao ključna figura britanske savremene umetnosti i neumoran inovator, Hokni neprestano pomera granice slikarstva, crteža, fotografije i digitalnih medija. Njegov opus spaja klasične umetničke tradicije sa smelim eksperimentima u perspektivi, boji i tehnologiji.
Bilo da prikazuje intimnost međuljudskih odnosa, igru svetlosti u kalifornijskim bazenima ili smenu godišnjih doba u engleskom pejzažu, Hoknijeva umetnost obeležena je dubokom posvećenošću gledanja – i nastojanjem da drugima otvori nove načine i perspektive posmatranja. Njegovo prihvatanje ajpeda, ajfona i digitalnog crteža kao profesionalnih umetničkih alata proširilo je jezik savremene umetnosti, inspirišući generacije umetnika da preispitaju načine na koje stvaramo i prenosimo vizuelna iskustva.
Hoknijev uticaj prevazilazi granice medija i geografije. Izlagao je u najznačajnijim svetskim muzejima, autor je revolucionarnih teorijskih razmatranja o pojmovima gledanja i percepcije, i jedan je od umetnika koji su redefinisali savremeni portret i pejzaž. U svakoj fazi njegove karijere – od ranih grafika do imerzivnih digitalnih ambijenata – Hokni poziva posmatrača u svet boje, jasnoće i stalne reinvencije.
Izložba Od papira do ekrana pruža jedinstven uvid u Hoknijev rad kroz decenije, od ranih crteža i bakropisa iz šezdesetih godina prošlog veka do najnovijih radova nastalih na ajpedu. Spajajući klasično crtačko umeće sa savremenim digitalnim eksperimentima, izložba uspostavlja dijalog između prošlog i sadašnjeg, analognog i digitalnog, materijalnog i nematerijalnog. Ona nas poziva da preispitamo ulogu umetnika u eri tehnološke transformacije na prelazu vekova – i da se zapitamo kako se samo gledanje promenilo.
David Hockney, Foto: Hannelore Foerster/Getty Images
Čast nam je da ovu izložbu podelimo sa svojom publikom, istovremeno obnovljajući kulturnu vezu koja traje više od pola veka, dok ponovo imamo priliku da u Beogradu ugostimo vizionarsko delo Dejvida Hoknija.
Realizacija izložbe ostvarena je uz značajnu podršku Britanskog saveta, koji kontinuirano doprinosi kulturnoj razmeni i povezivanju umetničkih scena Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.
Izražavamo zahvalnost umetniku, njegovom studiju, Britanskom savetu u Londonu i Beogradu, Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, Martinu Gejfordu na značajnom doprinosu tekstu kataloga, kao i svima čija je posvećenost omogućila realizaciju ove izložbe.
Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.
Ile de France [great classic french cheeses]
U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.
Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom
La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.
Tajne savršenog francuskog zalogaja
Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.
U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.