Izbeljivanje zuba kod kuće
Boja zuba uglavnom zavisi od boje dentina i varira od plavičastobele na mlečnim, do žućkastobele na stalnim zubima. Prebojenost gleđi nastaje i zbog dejstva pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lekova, ali i usled starenja. Trebalo bi izbegavati ili svesti na najmanju moguću meru konzumiranje soja sosa, kafe, vina i nekih čajeva. Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.
Stručnjaci kažu da je za blistav osmeh poželjno jesti povrće koje čisti zube, poput boranije, karfiola, šargarepe i celera.
Ove namirnice ne samo da mehanički čiste zube tokom žvakanja, nego i podstiču lučenje pljuvačke koja pomaže neutralisanju kiseline i štiti zubnu gleđ.
Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem kalcijuma, posebno tvrdi sirevi jer uklanjaju čestice hrane, pomažu da zubi budu zdravi i beli. Osim toga, ovakva hrana sadrži mlečnu kiselinu koja sprečava propadanje zuba.
Voćni izbeljivači
Limunova kora čisti kamenac na zubima i izbeljuje površinu. Međutim, u tome ne treba preterivati jer se čestom upotrebom limuna može oštetiti zubna gleđ. Ovu metodu primenjujte najviše jednom mesečno.
Takođe, kora od banane, odnosno njen unutrašnji deo odličan je izbeljivač. Istrljajte zube jednom ili dva puta dnevno, po nekoliko minuta korom od banane. Efekat je vidljiv već za desetak dana.
Jagode su takođe veoma efikasne u izbeljivanju zuba: treba ih izgnječiti, a zatim istrljati zube – to će ih ojačati i izbeliti.
Jabuke sadrže kiseline koje na prirodan način skidaju mrlje sa zuba i tako održavaju njihovu belinu. Upravo zbog toga, umesto čokolada i čipsa, grickajte kolutiće ovog voća. I jabukovo sirće uklanja mrlje na zubima, pa ga svakih nekoliko dana koristite umesto sredstva za ispiranja usta.