Očistite kozmetičku torbicu!

by | april 29, 2012

Ukoliko retko menjate pribor za šminkanje i ne čistite redovno neseser u kojem čuvate šminku, gomilate bakterije i rizikujete da prenesete razne bakterije i infekcije na svoje lice. Vreme je za čišćenje!

 

Članak se nastavlja posle reklama
  • Nakon što izvadite kompletnu šminku i sav pribor iz nesesera, prvo proverite da li je tim proizvodima istekao rok trajanja. Ako pronađete takav proizvod, obavezno ga bacite. U suprotnom, možete dobiti alergiju ili ozbiljnu infekciju.
  • Dotrajale četkice za puder i rumenilo bacite, a one koje se još mogu koristiti dobro operite. Koristite toplu vodu i blagi antibakterijski sapun kako se ne bi oštetila dlaka četkice. Iznenadićete se, a možda i zaprepastiti bojom vode koja će izaći iz četkica, ali tako ćete videti koliko su one zapravo bile prljave.
  • Postavite četkice na papirni ubrus ili manji peškir i ostavite ih da se osuše preko noći. Ujutru će biti suve i čiste, a vaše lice će vam biti zahvalno zbog čistog pribora za šminkanje.
  • Natopite sunđere i četkice za nanošenje senke toplom vodom. Zatim ih operite blagim šamponom ili sapunom dok ne dobiju prvobitnu boju. Temeljno sve isperite i pustite da se osuši preko noći.
  • Proverite stanje maskare. Kao što već verovatno znate, maskaru bi trebalo menjati na svaka 3 meseca! Ne samo da nakon tog perioda postoji rizik od infekcija izazvanih starom četkicom za nanošenje, već i formula koja bi trebalo da jača trepavice prestaje da vrši svoju funkciju.
  • Tečni proizvodi za šminkanje nakon otvaranja koriste se obično oko šest meseci, najviše do godinu dana, dok se šminka u prahu može koristiti godinama.
  • Ne zaboravite da osvežite i unutrašnjost torbice za šminku. Poslužite se papirnim ubrusom i antibakterijskim sredstvom, obrišite celu torbicu i ostavite da se osuši pre nego što je ponovno napunite. Presložite šminku i pribor tako da postoji red koji vam odgovara da se snađete čak i kada ste u velikoj žurbi. I nikako ne zaboravite da ponovite ovo čišćenje barem jednom u dva meseca.

Tagovi: