U svetu nege kože, koji često podrazumeva višeslojnu rutinu i čitav arsenal proizvoda, sve više žena odlučuje se za face skin fasting – privremeni odmor kože od kozmetičkih preparata. Ova praksa, poznata i kao post za kožu, podrazumeva svesno smanjenje ili potpuno ukidanje upotrebe preparata na određeni vremenski period, kako bi koža prodisala i povratila prirodnu ravnotežu.
@esther_heesch
Kako funkcioniše face skin fasting?
Cilj skin fastinga je da se koži pruži prilika da se samostalno regeneriše, bez stalne stimulacije spoljašnjim aktivnim supstancama. Tokom tog perioda, koža se „odvikava“ od konstantnog unosa seruma, krema i tonika, što bi trebalo da ojača njenu prirodnu barijeru i podstakne lučenje sebuma u zdravim količinama.
Praksa može trajati jedan dan nedeljno, vikend mesečno, ili čak nekoliko dana u kontinuitetu – sve zavisi od vašeg tipa kože. Tokom skin fastinga preporučuje se da se koristi isključivo mlaka voda ili u najblažim slučajevima blagi čistač i hidrantna krema bez aktivnih sastojaka.
Da li face skin fasting zaista ima efekta?
Zagovornici tvrde da skin fasting može pomoći kod preopterećene i reaktivne kože, kao i kod ljudi koji koriste previše proizvoda bez jasne svrhe. Mnoge žene prijavljuju vidljivo smanjenje iritacija, poboljšanu teksturu kože i ujednačeniji ten.
Međutim, dermatolozi savetuju oprez – osobe sa problematičnom kožom (akne, rozacea, ekcem) ne bi trebalo da prekidaju terapiju bez konsultacije. Takođe, SPF zaštita nikada ne bi trebalo da se preskoči, čak ni tokom posta.
Umeren pristup – poput jednog dana nedeljno bez šminke i agresivnih proizvoda – može biti savršen balans između discipline i detoksa, pružajući vašoj koži priliku da se odmori, bez gubitka nege.
Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.
Ile de France [great classic french cheeses]
U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.
Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom
La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.
Tajne savršenog francuskog zalogaja
Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.
U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.