4 greške koje pravimo u kuhinji a koje nas mogu koštati zdravlja
U letnjem periodu naročito moramo biti oprezni prilikom pripremanja hrane. Izbegnete greške koje pravimo u kuhinji a koje nas mogu koštati zdravlja.
Razmislite o tome, koliko često perete dasku za sečenje? Mnogi redovno prave istu grešku – daske peru samo nakon namirnica koje imaju intezivan miris ili ostavljaju vlagu. A posle hleba ili, na primer, krastavca, samo otresu mrvice i isperu dasku pod tekućom vodom. Takav nemar može dovesti do neprijatnih posledica: dijareje, bolova u stomaku, mučnine…
Na kraju krajeva, čestice hrane ostaju u mikropukotinama daske za sečenje i postaju povoljno okruženje za rast bakterija, a zatim završavaju na drugim namirnicama. Na vrućini se još brže razmnožavaju i kada se na dasci nakupi „kritična masa“, postoji velika verovatnoća za pojavu crevne infekcije ili trovanje hranom.
Ovo su najčeše greške koje pravimo u kuhinji
Broj 1: Koristimo jednu dasku za sečenje dugi niz godina
Ljudi najčešće u kuhinji imaju jednu ili dve daske za sečenje za sve namirnice, koje se ne peru i ne tretiraju dezinfekcionim sredstvima onoliko često koliko bi trebalo. I često i ne stignu da se potpuno osuše. U ovom slučaju, mnogo bakterija i čestica buđi se talože na daskama, i lako kontaminiraju hranu.
Da biste to izbegli, potrebno je da imate po jednu dasku za sečenje za svaku vrstu namirnica: hleb, ribu, meso i povrće, a nakon upotrebe ih dobro operite i dobro osušite. I da, ne zaboravite da redovno menjate daske!
Broj 2: Peremo sve namirnice, čak i one koje ne treba prati
Neko temeljno ispere sve namirnice, čak i ako to nije potrebno i kao rezultat toga se pokvare. A neki, naprotiv, veruju da će toplotna obrada ubiti sve patogene, tako da u principu ne peru ništa. Važno je znati koje namirnice treba oprati (voće, povrće, začinsko bilje, riba, žitarice), a koje je potrebno samo ubrisati papirnim ubrusom (pakovane pečurke, meso i živina).
Broj 3: Otapate meso na pogrešan način
Prilikom odmrzavanja, mnogi ljudi stavljaju meso, živinu ili ribu direktno na radne ploče, daske za sečenje, u sudoperu ili na policu frižidera. Ali meso treba odmrzavati u potpuno čistim posudama kako bi se izbegla kontaminacija. nikada sirovo meso nemojte držati pored drugih namirnica.
Broj 4: Jedna kuhinjska krpa za sve namene
Retko vidite više od jedne kuhinjske krpe u kuhinji, ali ovo je prilično opasno: bakterije se razmnožavaju ne samo na daskama za sečenje, već i na vlažnoj tkanini. U idealnom slučaju, trebalo bi da imate četiri krpe: za ruke, posuđe, radne površine i za sušenje povrća. I krpe treba da budu potpuno čiste i moraju se iskuvavati na visokim temperaturama kako bi se izbegli zdravstveni problemi.