Kako se pravilno čisti indukciona ploča
Indukciona ploča za kuvanje zahteva poseban nivo nege prilikom čišćenja kako biste izbegli oštećenje površine.
Indukciona ploča za kuvanje sastoji se od ravne staklene ploče koja pokriva namotane bakarne žice ispod koje provode elektromagnetnu energiju za direktno zagrevanje kompatibilnih šerpi i tiganja. Ne stvara se toplota na površini ploče za kuvanje – samo na posuđu napravljenom od livenog gvožđa, emajliranog gvožđa, mnogih vrsta nerđajućeg čelika ili bilo kog posuđa koje ima magnetni donji sloj.
Pošto se stvarna površina stakla ne zagreva, manja je šansa da hrana i tečnost zagore na staklu. Ipak, iako ih je lakše očistiti od klasičnog šporeta na struju ili plin, to se mora uraditi na adekvatan način.
Koliko često treba čistiti indukciona ploča
Rutinsko čišćenje je najvažnije da bi ploča za kuvanje izgledala kao nova, pa stručnjaci preporučuju da je očistite nakon svake upotrebe. „Najbolji način da se ploča za kuvanje održava čistom je da je obrišete nakon svake upotrebe (kada se ohladi/ne bude vruća na dodir)“, kaže Amanda Herman, brend menadžer za Affresh Appliance Care. „Koristite mokri mekani peškir nakon kuvanja da biste održali sjajni izgled ploče za kuvanje.“
Materijali koje treba izbegavati prilikom čišćenja
Važno je napomenuti da postoje određeni materijali koje ne treba koristiti na indukcionoj ploči za kuvanje kako biste izbjegli oštećenje površine. Treba izbegavati sve od visokoabrazivnih alata za čišćenje do proizvoda sa izbeljivačem ili amonijakom.
Izbegavajte korišćenje bilo čega što može da ogrebe površinu. Kao što su abrazivni praškovi za ribanje, jaki sunđeri za čišćenje, čeličnu vunu, kao i proizvode koji sadrže amonijak ili izbeljivače.
Indukciona ploča za kuvanje može biti napravljena od stakla, ali nemojte koristiti sredstvo za čišćenje stakla. Sredstva za čišćenje stakla mogu da sadrže amonijak koji može ostaviti tragove i mrlje (ponekad trajne!) na staklenoj ploči za kuvanje.
Kako očistiti indukcionu ploču za kuvanje
Čišćenje indukcione ploče za kuvanje je prilično jednostavno. Pustite da se potpuno ohladi pre nego što počnete da je čistite. Iako sama ploča za kuvanje ne zrači toplotu, toplota iz šerpi i tiganja može da se prenese na nju. „Ali nemojte čekati predugo jer je neke mrlje, posebno one zašećerene, teže ukloniti što duže stoje“, kaže Herman.
- Ostružite površinu ploče za kuvanje pomoću alata za struganje (plastične špatule) da biste povukli sve zaglavljene komadiće, masnoću ili ostatke. Držite strugač pod ravnim uglom kako biste izbegli grebanje stakla. Ponavljajte onoliko često koliko je potrebno.
- Raspršite rastvor za čišćenje na površinu ploče za kuvanje. Uzmite neabrazivni sunđer i obrišite ploču. Ako je jako zaprljana, ostavite rastovr da deluje malo duže.
- Prebrišite indukcionu ploču mekim, suvim peškirom ili krpom od mikrovlakana.