Viralni recept za dubai čokoladu

by | mart 29, 2025
dubai čokolada

Dubai čokolada je ubedljivo najpopularnija poslastica 2025. a mi smo pronašle viralni recept za njenu pripremu koji će vas oduševiti

Dubai čokolada svoju popularnost duguje hypeu sa socijalnih mreža, pre svega TikToka. Stotine influensera pokazali su oduševljenje njenom jedinstvenom kombinacijom ukusa i teksturom. Ali, ako ste pomislili da je u pitanju neka tradicionalna bliskoistočna poslastica – prevarile ste se.

Šta je dubai čokolada i kako je nastala?

Slatkiš je osmislila čokolatijerka iz Dubaija, Sarah Hamouda,  kao sporedni projekat motivisan njenim sopstvenim trudničkim željama. Britansko-egipatska preduzetnica želela je da stvori nešto više od „tipičnog“ čokoladnog užitka. Ni jednog trenutka nije pomislila da će njena kućna tvorevina postati ubedljivo najpopularniji slatkiš na svetu.

Zašto je dubai čokolada tako posebna?

Dva su sastojka koja ovu poslasticu čine tako posebnom. Tu je kadaif: tanka, hrskava testenina koja se peče do zlatne boje i daje dezertu prepoznatljivu hrskavost. Drugo je pasta od pistaćija, takođe tradicionalna bliskoistočna hrana, koja dodaje bogatstvo ukusa i slatkoću, dok čokolada upotpunjuje celokupnu kombinaciju.

Viralni recept za dubai čokoladu

Šta vam je sve potrebno da biste napravili omiljenu TikTok poslasticu? Da biste napravili domaću dubai čokoladu, morate pripremiti belu (60 gr) i crnu čokoladu (340 grama), puter (60 grama), pistaći pastu (200 grama) , kadaif testo (220 grama) i tahini (60 grama) . U svojoj kuhinji morate imati samo dve silikonske modle i tiganj –  spremne ste.

Kako se pravi domaća dubai čokolada?

Pre nego što počnete sa pravljenjem poslastice, morate pripremiti kadaif i čokoladu. Kadaif sečete na što tanje trakice, dok čokoladu lomite ili sečete na sitne komade, kako bi se pre otopila. Prvi korak u pripremi dubai čoklade podrazumeva da na pari istopite pola crne čokolade i potom izlijete u dve modle. Na redu je topljenje bele čokolade, koju takođe dodajete u modle praveći pri tome bele šare, kako bi vaša dubai čokolada dobila i izgled bliskoistočne poslastice. Modle stavljate u frižider, da se čokolada stegne, a vi za to vreme u dubokom tiganju otopite puter. U otopljeni puter dodajete kadaif i kuvate ga neprestano mešajući. Kada smesa postane smeđa i hrskava, za šta je potrebno oko 10 minuta, sklanjate tiganj sa šporeta i dodajete pastu od pistaća i tahini. Dobro promešate i ostavite da se hladi dok se čokolada steže. Vi, za to vreme, otopite i drugu polovinu crne čokolade. Izvadite kalupe, napunite ih do vrha smesom sa kadaifom i pistaćima i prelijte ih topljenom čokoladom. Ostavite u zamrzivaču 20 minuta, a nakon toga uživajte. Prijatno!

esindeniz/gettyimages