Krempita s višnjama: Poslastica kojoj niko ne može da odoli

by | jun 7, 2024
Krempita s višnjama

Za ovu poslasticu se vredi potruditi, jer joj nema ravne. Da, u pitanju je fantastična krempita s višnjama, a mi imamo najbolji recept. 

Neki deserti su prosto nezamenljivi, a jedan od njih je stara, dobra krempita koji svi obožavamo. Možete je napraviti i sa ostalim voćem, ne samo sa višnjama.

Kako se pravi najbolja krempita s višnjama

Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu krempite s višnajma, a nama je pažnju privukao sledeći recept s TikTok-a:

Recept za krempitu sa višnjama

Sastojci:
500 g lisnatog testa
6 jaja
250 g šećera
2 kesice vanilin šećera
200 g gustina
1.5 l mleka
225 g putera
2 dl slatke pavlake

Za voćni fil:
300 g višanja
100 g šećera
1 dl vode
50 g gustina

Za šlag:
2,5 dl slatke pavlake
100 g šlaga u prahu

Priprema:

  • Odmrznite lisnato testo na sobnoj temperaturi, podelite ga na dva dela i razvijte oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini.
  • Preko okrenutog, velikog, pravougaonog pleha stavite papir za pečenje, pa poređajte testo i izbockajte ga viljuškom. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 °C.
  • Stavite mleko da se kuva, a li ne celu količinu. Umutite jaja, šećer, 300 ml mleka i vanil šećer. Umućena jaja sipajte u vrelo mleko i kuvajte sve dok se ne zgusne. Sve vreme mešajte žizom ili varjačom.
  • Sklonite šerpu sa šporeta i u vreo fil dodajte polovinu putera. Mešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Ostavite da se fil potpuno ohladi.
  • Drugu polovinu putera umutite mikserom pa dodajte u ohlađen fil i mešajte sve dok se ne sjedini. Na kraju dodajte slatku pavlaku i umutite fil mikserom.
  • Operite višnje i uklonite koštice, a zatim ih sipajte u šerpu. Dodajte šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa. U to dodajte gustin razmućen u malo hladne vode i mešajte sve dok se ne zgusne. Skolonite sa špreta i ostavite da se malo prohladi (ali ne potpuno da se ohladi jer će se u tom slučaju teško razmazati preko fila).
  • Stavite u tepsiju jednu ispečenu koru od lisnatog testa i preko nje sipajte 2/3 filal. Preko fila ravnomerno rasporedite višnje. Preko višanja nanesite preostalu količinu fila.
  • Umutite šlag i slatku pavlaku pa rasporedite preko fila. Preko stavite drugu koru i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Angelika Mostova/gettyimages.co.uk