Najlepši božićni recepti: česnica, slani kolač i božićni medenjaci
Božićna trpeza s ukusnim, a zdravim jelima prijaće i vama i vašim gostima. Isprobajte ove stare-nove recepte
Praznična trpeza svakako ne može da prođe bez čaše vina, ali koje vino ide uz koje meso? Otkrivamo vam sve tajne somalijera!
Sočan, ukusan svinjski odrezak ili tanjir svežih morskih plodova su odlični sami po sebi, ali upareni sa dobrom čašom vina? Fenomenalno. U stvari, usklađivanje vina i hrane može podići bilo koji obrok na potpuno novi nivo ukusa. Ako ste novi u svetu uparivanja mesa i vina, mi smo tu da vam pomognemo sa ovim vodičem za početnike za kreiranje sopstvenog savršenog spoja.
Uopšteno govoreći, što je mršavije crveno meso, to je svetlije crveno vino sa kojim ga možete upariti. Bogato jelo kao što je teletina će se lepo upariti sa smelim i visokim taninskim crvenim vinom kao što su šira ili Cabernet Sauvignon. Za meso delikatnije teksture i ukusa kao što je jagnjetina, izaberite crno vino sa finijim taninima, kao što su Malbec ili Pino Noir.
Belo vino se obično najbolje slaže sa ribom i morskim plodovima, a vrsta belog zavisi od jela. Mršava i ljuskava riba poput brancina i smuđa dobro se slaže sa pikantnim i osvežavajućim belim vinima kao što su Pinot Grigio i Semillon, dok mesnate ribe poput lososa i sabljarke odgovaraju ukusnim, bogatim belima poput Šardonea ili Viogniera. Ostale morske plodove kao što su ostrige i škampi najbolje se kombinuju prohlađenim vinima kao što su Sauvignon Blanc i rizling, a dobro se slažu i sa šampanjcem i penušavim vinom.
Belo meso kao što su pileća ili ćureća prsa obično se dobro slaže sa belim vinima kao što su Sauvignon Blanc ili šardone, dok se tamno meso poput patke i druge pernate divljači lepo slaže sa crvenim vinima srednjeg tona kao što su Pino Noir ili Cabernet Souvignon. Međutim, sos i sastojci koji se koriste u bilo kom jelu od živine mogu značajno da utiču na konačan ukus, pa je najbolje da izaberete uparivanje na osnovu specifičnog jela. Uopšteno govoreći, svetlija jela se dobro slažu sa belim, dok se smelija jela najbolje slažu sa crvenim.
Iako je tehnički belo meso, svinjetina je prilično bogata i kao takva se dobro slaže i sa belim i sa crvenim vinima. Kao i kod živine i drugih vrsta mesa, samo jelo će diktirati najbolje uparivanje vina, ali kao opšte pravilo, svinjetina je najbolje uparena sa vinima srednjeg tela i laganim vinima sa voćnim profilom ukusa i malim brojem tanina.
Božićna trpeza s ukusnim, a zdravim jelima prijaće i vama i vašim gostima. Isprobajte ove stare-nove recepte