Proteinska topla čokolada je toliko zdrava, da je postala viralna

by | mart 28, 2025
proteinska topla čokolada u šolji, pored knjige

Proteinska topla čokolada postala je viralna zbog svojih prednosti, a mi potvrđujemo – trend je vredan hypea

Ok, postoje li među vama oni koji ne vole toplu čokolada? Ovaj napitak je toliko utešan, da nas odmah vraća u najsvetlije momente detinjstva. Asocijacija na Božić, skijanje, večeri sa drugaricama, odlaske kod bake… Sada, kada smo odrasle, ne treba nam izgovor da pijemo toplu čokoladu. Osim možda kada stajemo na vagu? Stoga, donosimo vam recept za toplu čokoladu koji vam daje sasvim validan, wellnes izgovor: ovaj napitak je pun proteina!

U čemu je tajna proteinske tople čokolade?

Postala je popularna zahvaljujući nutricionistkinji Fallon Danae Lee. Ovaj napitak kombinuje sedam jednostavnih sastojaka, a većinu ih verovatno već imate u svojoj kuhinji. To su: mleko po izboru, kakao prah, javorov sirup, vanila, morsku sa, kolagen i bujon od kostiju. Pogađate već: pravo je bujon od goveđih kostiju onaj sastojak koji daje brojne wellnes prednosti ovom napitku. On nastaje dugim kuvanjem životinjskih kostiju, sve dok ne upije koštanu srž i druge hranljive materije. Među njima – kolagen.

Kakvog je ukusa proteinska topla čokolada sa bujonom?

Kada sam prvi put čula za recept nisam baš bila oduševljena. Ideja o tome da goveđu supu dodajem svojoj omiljenoj poslastici nije mi baš legla.  Ali uprkos tome što možda mislite, topla čokolada sa bujonom kostiju čak ni minimalno ne podseća meso, čorbe ili supe. Preovlađujući ukus je i dalje čokolada, samo je ona beskrajno gusta.

Prednosti proteinske tople čokolade sa bujonom

Iako je potrebno više istraživanja o zdravstvenim koristima bujona, pa i ovako pravljene čokolade, njegov nutritivni profil sugeriše poboljšanje probave, smanjenje bola u zglobovima, održavanje snage kostiju i mišića, smanjenje stresa i zdraviju kožu. Bujon je izvor kolagena, što je ključno za zdravlje kože, zglobova i probave.

Ipak, bujom nije jedina superhrana u ovom napitku. Kakao bogat flavanolima daje ovoj čokoladi antioksidativna, antiinflamatorna i antivirusna svojstva, značajno smanjuje sistolni krvni pritisak i poboljšava funkciju krvnih sudova.

Kako se pravi proteinska topla čokolada?

Da biste izvukli maksimalnu korist od ove tople čokolade sa bujonom kostiju, korišćenje visokokvalitetnih sastojaka je ključno. Potrebno vam je: 1/2 šolje pilećeg ili goveđeg bujona, 1 šolja punomasnog ili biljnog mleka, 1 ½ kašičica javorovog sirupa, 1-2 kašičice kakao praha, vanila po ukusu, prstohvat morske soli i 1 kašičica kolagena u prahu. Pomešajte sve sastojke, zagrejte na šporetu ili u mikrotalasnoj i uživajte!

MariannaRipa/dupephotos.com