Gastro

Punjene paprike sa krompirom: Brz recept koji ćete obožavati (video)

by Snežana Vranić

08.08.2023
Punjene paprike sa krompirom
Punjene paprike sa krompirom

Punjene paprike sa krompirom su idealni letnji recept. Ne samo da su vizuelno veoma primamljive, već će vas i njihov ukus raspametiti. Evo zašto morate da isprobate ovaj recept.

Punjene paprike sa krompirom: Osvežavajući i lagan letnji recept

Paprike pripremljene na ovaj način su veoma lak, osvežavajuć obrok koji vam pruža hranljive materije, ali bez osećaja težine nakon obroka. Njegova priprema je veoma brza i jednostavna što vam skraćuje vreme provedeno pored šporeta, a ne uskraćuje bogatstvo ukusa.

Leto je i doba kad nam je dostupan veliki broj voća i povrća, što vam daje slobodu sa eksperimentišete sa raznim sastojcima za fil za punjenje paprika. Tako u ovaj recept možete ubaciti i paradajz, tikvice, sveže bilje i razno drugo povrće. Dakle, budite kreativni i uživajte u kombinaciji ukusa.

Pljeskavice od tikvica: Iznenadićete se koliko su ukusne

Zdravlje u nekoliko zalogaja

Prvenstveno, paprike imaju veoma visok nivo vode što je pomaže u hidrataciji tokom letnjih vrelina, a zajedno sa krompirom daju osvežavajući ukus.  Osim toga, paprike su odličan izvor vitamina C i drugih hranljivih materija koji podstiču rad imunog sistema i održavaju zdravlje kože. Sa druge strane, krompir je  odličan izvor kalijuma i vitamina B6 što ovaj obrok čini veoma zdravim.

Punjene paprike sa krompirom: Nutritivna vrednost

Porcija ovog obroka sadrži oko 840 kcal. Osim toga, odličan je izvor ugljenih hidrata kojih ima oko 180g, ali i proteina i vlakana. Vlakna doprinose poboljšanom radu digestivnog sistema i pomažu u održavanju osećaja sitosti što će vam svakako značiti ukoliko ne želite da se prejedate.

Punjene paprike sa krompirom: Recept

Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 8 paprika
  • 1 crni luk (oko 100g)
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašiku crvene mlevene paprike (po ukusu, može biti i ljuta)
  • 1 kašika kurkume
  • Malo putera

Priprema:

  • Skuvajte krompir i izrendajte ga kad se ohladi.
  • Dodajte sitno iseckani crni luk.
  • Dodajte kašiku izrendanog đumbira (opciono)
  • Dodajte so, crvenu papriku, kurkumu i sve dobro izmešajte.
  • Po želi možete dodati i lišće korijandera.
  • Skinite poklopac paprikama i izdubite ih.
  • Tanko odsecite donji deo paprike da može da stoji uspravno.
  • Napunite paprike sa filom od krompira.
  • Poslažite ih na papir za pečenje i pecite na 180℃ 40-45 minuta.
  • Kada ih izvadite iz rerne možete staviti komadiće putera na njih da se otope radi punijeg ukusa.