
Punjene paprike u bešamel sosu: Recept za najukusniji ručak

Ako tražite recept za preukusan ručak, došli ste na pravo mesto. Danas spremamo punjene paprike u bešamel sosu. Ništa ukusnije nismo jeli…
Ovo jelo je posebno jer kombinuje bogate ukuse paprika, mesa i kremastog bešamel sosa. Bešamel sos dodaje kremastu teksturu i ukus jelu, čineći ga neodoljivim. Ovo je tradicionalno jelo koje se često priprema u mnogim kuhinjama širom sveta i može ga prilagoditi po svom ukusu dodavanjem različitih začina ili povrća.
Punjene paprike u bešamel sosu: Mogu se pripremiti na više načina
Svaka domaćica ima tajne recepte koje retko kome otkriva. Takav slučaj je i sa bešamel sosom i punjenim paprikama. Ovo jelo može se pripremiti na bzbroj načina, a mi još nismo probali punjene paprike a da nam se nisu dopale. osim mesom, pparike možete puniti i sirom, pečurkama, pirinčem, povrćem… Nema ukusnijeg ručka, naročito za jesenje dane.
Sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete napraviti punjene paprike u bešamel sosu:
Recept za punjene paprike u bešmel sosu
Sastojci:
Za punjenje:
- 4 veće paprike babure
- 300g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka (srednje veličine), sitno iseckanog
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 1 paradajz, sitno iseckan
- so i biber po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
Za bešamel sos:
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 2 šolje mleka
- so, biber i muskatni oraščić po ukusu
- 1/2 šolje rendanog kačkavalja (opciono)
Uputstvo:
- Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
- Operite paprike, odsecite im gornji deo (kao poklopac) i uklonite semenke i unutrašnje membrane. Stavite ih u veću šerpu sa ključalom vodom i kuvajte ih oko 5 minuta da omekšaju. Zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte seckani luk i beli luk. Propržite ih dok ne postanu staklasti.
- Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne promeni boju.
- Dodajte paradajz i kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne.
- Sklonite sa vatre i dodajte kuvani pirinač. Dobro promešajte i začinite solju i biberom po ukusu.
- Napunite paprike ovom smesom i stavite ih u vatrostalnu posudu.
- Za pripremu bešamel sosa, rastopite puter u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne postane svetlo smeđe boje.
- Postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Nastavite mešati dok se sos ne zgusne.
- Začinite bešamel sos solju, biberom i malo muskatnog oraščića po ukusu. Dodajte rendani kačkavalj i mešajte dok se ne otopi.
- Prelite paprike pripremljenim bešamel sosom.
- Pokrijte vatrostalnu posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu. Pecite paprike oko 30 minuta. Zatim sklonite foliju i pecite još desetak minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Prijatno!
izvršni urednik, ranka.bulatovic@color.rs
Angažovana u medijima gotovo 15 godina. Radila kao glavni i odgovorni urednik magazina: “Lekovito bilje”, “Hrana kao lek”, “Stari travar” (Travar i pčelar) i “Moje zdravlje”. Interesuje je sve što ima veze sa zdravljem – i mentalnim, i fizičkim i duhovnim. Beskrajno uživa u isprobavanju novih skincare produkata i trendova. Njeno geslo je: „Lepota će spasiti svet!“