Gastro

Imamo recept za najbolji džem od kajsija koji smo ikada probali

by Ranka Bulatović

01.07.2024
najbolji džem od kajsija
najbolji džem od kajsija
najbolji džem od kajsija

Jedva smo dočekali sezonu kajsija – obožavamo ih. a sa vama danas delimo recept za najbolji džem od kajsija. Jednostavan i prosto savršen.

Svaka domaćica pravi džem od kajsija na svoj način. I mi smo do sada isprobali više recepata, dok nismo pronašli onaj koji je po našoj meri. Vrlo je jednostavan i teško da će ijedna tegla dočekati zimu (osim ako ga napravite u većim količinama), jer je preukusan.

Džem od kajsija nutritivna bomba

Da li znate koliko su kajsije u stvari zdrave? Osim što je ukusna, kajsija su prava mala nutritivna bomba. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a ima malo kalorija. Kajsija sadrži:

  • Vitamin A: Važan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Samo jedna kajsija sadrži preko 8% preporučenog dnevnog unosa.
  • Vitamin C: Jača imunitet, pomaže u sintezi kolagena i apsorpciji gvožđa. Jedna kajsija sadrži više od 8% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
  • Vitamin E: Antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i pomaže u prevenciji khroničnih bolesti.
  • Kalijum: Važan za regulaciju krvnog pritiska i rad srca.
  • Fosfor: Ključan za zdravlje kostiju i zube.
  • Mangan: Ima ulogu u metabolizmu energije i antioksidativnoj zaštiti.
  • Dijetalna vlakna: Važna za probavu i rad creva, a mogu doprineti i kontroli osećaja sitosti.
  • Beta karoten: Prekursor vitamina A, jak antioksidans.
  • Lutein i zeaksantin: Štite zdravlje očiju.
  • Flavonoidi: Grupa antioksidanata s brojnim koristima za zdravlje.
  • Malo kalorija: U 100 grama ima samo oko 48 kalorija, što ih čini idealnim dodatkom svakoj zdravoj ishrani.

 Kako se pravi najbolji džem

Sastojci:

  • 1 kg kajsija
  • 3 grančice timijana ili majčine dušice
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 350 g šećera
  • 1 kesica džem fiksa

Priprema:

  1. Dobro operite kajsije, isecite ih na četvrtine i stavite u šerpu.
  2. Dodajte ekstrakt vanile i listiće timijana (prethodno ih dobro operite i ocedite).
  3. U činiji pomešajte šećer i džemfiks. Zatim pospite preko kajsija i promešajte.
  4. Stavite lonac na šporet, na srednju vatru i ostavite da kuva još 20 minuta nakon što smesa počne da ključa. Stalno mešajte.
  5. Odmah sipajte džem u sterilisane tegle, zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih premestite u ostavu.

Prijatno!