Savršen recept za trileće: Omiljen dezert koji se topi u ustima

by | april 18, 2024
recept za trileće

Ukoliko ste ljubitelji slatkog, onda će vas ovaj recept za trileće oduševiti. Veoma je jednostavan, a kolač se prosto topi u ustima.

Trileće ili tri leće je kolač koji taj naziv nosi zbog mešavine tri mleka. Poreklo kolača ni dan danas nije poznato, a njegov izgled podseća na koh. U svakom slučaju, napraviti ovu poslasticu uopšte nije komplikovano, a bićete prezadovoljni rezultatom.

Odakle potiče recept za trileće?

Nije tajna da je ovo jedan od omiljenih dezerata na Balkanu. Razlog tome je mekana tekstura, savršen ukus i jednostavna priprema. Međutim, izvorni naziv kolača je „Tres Leches“ što u prevodu znači tri mleka, a to se odnosi na mešavinu kojim se preliva kolač. Smatra se da je poreklo ovog kolača iz Južne Amerike, tačnije iz Meksika. Smatra se da su se kolači prelivali mlekom, a danas je ova poslastica popularna širom sveta.

Međutim, zbog upotrebe tri vrste mleka, može biti problematično prilagoditi recept našem prostoru. Dok se u originalnom receptu koristi kondenzovano mleko, kod nas ga je teže pronaći. Naravno, nije nemoguće pronaći ga kod nas, ali je možda nekima lakše da kondenzovano mleko dobijete dugim kuvanjem. Postoje razne varijacije za recept za trileće, a upravo ovaj će vas oduševiti.

Recept za trileće

Sastojci:

Za kolač:

  • 6 velikih jaja
  • 200 g šećera
  • 200g brašna
  • 1 kašičica (5g) praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za mlečni preliv:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 800 ml mleka
  • 300 ml kondenzovanog mleka

Za premaz od gore:

  • 475 ml guste pavlake
  • 25 grama šećera

Priprema:

  • Prethodno zagrejte rernu  na 175 stepeni Celzijusa (ventilatorom) i obložite pleh papirom za pečenje.
  • U činiji umutite žumanca sa 150 grama šećera dok smesa ne postane svetla i kremasta.
  • Dodajte ekstrakt vanile i promešajte.
  • U posebnoj činiji umutite belanca sa prstohvatom soli dok se ne formiraju čvrsti snegovi.
  • Postepeno dodajte preostalih 50 grama šećera uz nastavljanje mućenja dok belanca ne postanu sjajni i čvrsti.
  • U drugoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo.
  • U mešavinu žumanaca naizmenično dodajte mešavinu brašna i umućena belanca, počevši i završavajući mešavinom brašna. Nežno mešajte sve dok se dobro ne sjedini.
  • Sipajte testo u pripremljen pleh i pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
  • Dok se kolač hladi, pripremite mlečnu smesu tako što ćete u činiji pomešati mleko i slatku pavlaku.
  • Kada se torta ohladi, čačkalicom ili viljuškom probušite nekoliko rupa na površini.
  • Polako sipajte pripremljenu mlečnu smesu preko kolača, pustite da upije tečnost. Ostavite tortu u frižideru najmanje 3 sata da upije mlečnu mešavinu.
  • U posebnoj posudi pomešajte pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Ohlađenu tortu obilno premažite ovom mešavinom.
  • Pre serviranja, možete ukrasiti tortu svežim bobicama, pistaćima ili pospite cimetom po želji. I ako ste ispoštovali ovaj recept za trileće, spremni ste za uživanje!
Watch on TikTok


Prijatno!

Irina Taskova/GettyImagesPlus