Najbolja starinska štrudla sa makom: Topi se u ustima, a ukus vraća u detinjstvo

by | avgust 28, 2024
štrudla s makom

Štrudla sa makom je omiljeni dezert našeg detinjstva. Predivan sladak i blao kiselkast ukus maka i mekano testo je ono što ovaj kolač čini savršenim.

Da li se sećate kada ste bili mali i miris štrudle s makom ispuni ceo dom? Naravno, postoje razne varijante štrudle jer neko voli više fila, neko manje. Takođe, zavisi i od države u kojoj ste jer svi imaju svoju verziju ovog kolača.

Omiljeni dezert na Balkanu

Ovaj dezert je verovatno došao na Balkan tokom Austrougarske. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, u pitanju je turski slatkiš i neki je čak nazivaju mlađom sestrom baklave. Na Balkanu ovaj dezert nosi razna imena. U Sloveniji se naziva makova potica, u Hrvatskoj je povitica s makom, u Bosni i Hercegovini je nazivaju makovnjača, u severnom delu Srbije je poneki nazivaju i pogača sa makom, dok je u ostatku Srbije i Crnoj Gori to štrudla sa makom.

Dok se na primer, u Sloveniji pravi tanja kora, a više fila, kod nas ponajviše zavisi od preferencija onog ko je pravi. Ipak, po ovom receptu razmera je takva da se je štrudla napunjena u srednjoj količini.

Štrudla sa makom: Recept

Sastojci:

Za testo: 

  • 450 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 7g suvog kvasca (25 g svežeg kvasca)
  • 125 g margarina

Za fil: 

  • 500 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 3 kašike griza

Za sirup:

  • 400 ml vode
  • 200 g šećera

Priprema: 

  • Da biste napravili sirup, uzmite manju šerpu, stavite šećer i vodu i pustite da vri minut-2.
  • Dobro izmešajte griz, mak i šećer i potom prelijte polako sirupom. Ne treba da sipate sve odjednom. Dozirajte polako kako biste dobili mekši nadev koji će se zgusnuti tek kad odstoji.
  • U manju posudu sipajte šećer, kvasac i toplu vodu i mešajte dok se ne rastopi.
  • U posebnu posudu stavite 225 g brašna i dodajte rastopljeni kvasac.
  • Dodati omekšani margarin i ostatak brašno i dobro umesiti sastojke dok se testo ne lepi za ruke.
  • Podeliti na dva dela, oblikovati u loptice.
  • Prirpemite pleh i papir za pečenje pre nego što započnete razvijanje.
  • Razvijte testo na debljine oko 3mm.
  • Namazati nadev (polovinu od pripremljenog) i uvući malo krajeve ka unutra.
  • Umotati od sebe štrudlu i ponoviti sa drugim delom testa.
  • Prenesite štrudle u pleh, izbušite viljuškom i premažite margarinom.
  • Štrudla sa makom treba da bude stavljena u hladnu rernu, pa da se potom na 180 stepeni zagreva zajedno sa testom.
  • Od momenta kada stavite štrudlu, prvo sačekajte da se zagreje, a potom pecite oko sat vremena.
  • Ukoliko želite mekšu koricu, možete je preliti sa otpoljenim margarinom. Ako to ne učinite, korica će biti hrskava.

Evo još jedne varijante recepta koji možete isprobati.


Prijatno!

meteo021/GettyImagesPlus