Božanstvene štanglice od badema i urmi bez šećera

by | januar 25, 2017

My-sweet-mundoUpoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Nedavno sam šetala sa drugaricom i, sasvim slučajno, naišla na jako ukusne i zdrave kupovne štanglice koje su se prodavale u supermarketu. Mnogo puta, naročito leti, nadjem se u ulozi turističkog vodiča prijateljima koju su došli u posetu, pa provedem čitav dan van kuće sa njima. Ukoliko, iz nekog razloga, ne stignem da jedem na vreme, nekad mi se desi da mi toliko padne šećer da, čak i nekoliko sati nakon jela, i dalje ne mogu da dodjem sebi. Iz tog razloga se trudim da uvek ponesem neku vrstu užine, kako bih bila spremna za svaku situaciju. Obično biram nešto što se lako pakuje, a neće se topiti na suncu, poput keksa ili, već pomenutih, štanglica.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Obično sve nepečene štanglice koje pravim imaju sličnu osnovu od koštunjavog voća i urmi, a njoj se posle mogu dodavati sastojci koje imate pri ruci ili vam se najviše svidjaju.
Štanglica koju sam kupila imala je suve višnje i indijske orahe a ja sam odlučila da ovom receptu dodam kakao jer sam želela blagi čokoladni ukus. Vi slobodno možete dodati suve višnje, suvo groždje, seckane lešnike ili šta god da volite. Štanglice se lako seku, ne tope, samo ih stavite u kesicu ili umotajte u foliju i spremni ste za svaku situaciju. Ukoliko uz njih popijete kafu ili čaj, prijaće vam još više. A ukoliko ih podelite sa sebi dragim ljudima, doživljaj će biti potpun.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i…Jovana nam je pokazala kako da napravimo NEPEČENU tortu od indijskih oraha. Oduševljeni smo!

Prijatno!

Sastojci:
• 1 šolja badema
• 20 urmi
• 1/4 šolje rendanog kokosa
• 1 supena kašika kakaoa

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Priprema:
1. U multipraktik stavite prvo urme i mutite ih dok ne dobijete smesu sličnu karameli.
2. Dodajte bademe i umutite dok se sve ne sjedini.
3. Zatim dodajte rendani kokos i mutite još malo.
4. Na kraju dodajte kakao i dobro sjedinite sve sastojke.
5. Masu rastanjite u plehu od silikona kako biste štanglice što lakše izvukli.
6. Ostavite štanglice da odstoje u frižideru bar pola sata pre sečenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i…Šta ako bismo vam rekli da možete napraviti savršenu čokoladu, bez šećera!

Možete ih ukrasiti domaćom čokoladom:
• 2 kašike kokosovog ulja
• 2 kašike kakaa
• 1 kašika javorovog sirupa

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Priprema:
1. Istopite ulje na tihoj vatri.
2. Dodajte kakao i promešajte dok se ne razbiju grudvice.
3. Dodajte javorov sirup i dobro izmešajte.
4. Svaku štanglicu prelijte čokoladom i stavite pleh u frižider da se čokolada malo stegne, izmedju 5 i 10 minuta.

Pročitajte i…Domaći Ferrero Rocher? O, da, probali smo ga i savršen je!

Članak se nastavlja posle reklama

*U slučaju da štanglice prelijete čokoladom, imajte u vidu da se ova čokolada jako brzo topi jer kokosovo ulje prelazi u tečno stanje na sobnoj temperaturi, pa samim tim štanglice neće biti pogodne za nošenje.

Tagovi: