Možda niste iskreni obožavalac povrća, pogotovo šargarepe, ali Jovaninim kolačima ne biste odoleli

by | decembar 14, 2016

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Od malena sam odbijala da jedem šargarepu iako su mi svi stalno govorili kako je dobra za vid, kako, eto, Duško Dugouško voli šargarepu, kako je zečevi koje smo čuvali obožavaju. Uzalud. Nisam nikada htela ni da je probam.

Nisam nikada bila luda za povrćem, što je prilično loše, znam, svi mi to konstantno ponavljaju. Sve ja to odlično razumem, jedini problem je što ne mogu nikako sebe da nateram da neke stvari pojedem, bez obzira na to koliko su zdrave, dobre za ovo ili ono ili su nekome ukusne.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Ali, našla sam način da, nešto što ranije ne bih ni pomislila da pojedem, prokrijumčarim i, kroz recepte za slatkiše, unesem povrće u svoj organizam.
Svi ste verovatno čuli za carrot cake ili tortu od šargarepe. Moram da priznam da, kada sam prvi put čula za nju, pre mnogo godina, zvučala je kao nešto što ne bih nikada ni probala. Uopšte nisam mogla da prihvatim da šargarepa može biti glavni sastojak torte.

Ali, samo dok je nisam probala. Ukoliko je nikada niste probali, mnogo ste propustili. Po mom mišljenju mnogo je ukusnija i laganija od naših klasičnih torti punih margarina, čokolade i oraha, mada ne mogu reći da je potpuno zdrava i lagana jer i u klasični recept za carrot cake ide dosta brašna, šećera i jaja.

Članak se nastavlja posle reklama

S obzirom na to da sam u poslednje vreme iz ishrane potpuno izbacila belo brašno, beli šećer, margarin i tome slične stvari i da se trudim da napravim torte koje ne moraju da se peku jer sam u stalnoj trci s vremenom, probala sam da napravim nepečeni zdraviji carrot cake koji mi je zvučao kao savršeno rešenje.
Veoma se brzo priprema, zdrav je i može biti način da svoju decu naterate da jedu šargarepu, ukoliko je ne vole 

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

Korica:
1 šolja oraha
3 srednje šargarepe
¼ šolje ovsa
20 urmi
1 kafena kašičica cimeta
1/4 kafene kašičice oraščića
1/4 kafene kašičice djumbira u orahu
1 kafena kašičica ekstrakta od vanile

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Krem:
1 šolja indijskih oraha, potopljenih oko dva sata u vodi
krem iz jedne konzerve kokosovog mleka
¼ šolje sirupa od agavea
¼ šolje kokosovog ulja
1 supena kašika vanila ekstrakta

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Korica:
1. Stavite sve sastojke u multipraktik u mutite dok se sve ne sjedini i pretvori u homogenu masu.
2. Izručite koricu u pleh ili kalup za mafine i stavite ih u frižider da se ohlade.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Krem:
1. Najpre u multipraktiku umutite indijske orahe dok se ne pretvore u krem.
2. Dodajte kokosov krem, agave sirup, kokosovo ulje i vanila ekstrakt i mutite dok se sve ne sjedini i bude potpuno kremasto, poput fila za tortu.
3. Filujte koru ovim kremom i ostaviti carrot cake u frižideru nekoliko sati pre sečenja.

 

Tagovi: