One light shot: Kolačići sa bananom

by | oktobar 19, 2017

Ova ukusna poslastica je kao stvorena za improvizaciju.  Uz osnovni recept, slobodno dodajte sastojke po vašoj želji. 

Piše: Milica Đorđević, autorka gastro bloga One light shot

Sastojci:

-1 veća dobro zrela banana
-3 kašike mlevenog lanenog semena
-4 kašike suvih pšeničnih klica
-4 kašike kokosovog brašna
-4 kašike ovsenih pahuljica ( može i neke druge)
-2 kašike ulja ( preporučujem kokosovo)
-1 kašičica praška za pecivo
-orašasti plodovi ( lešnik, badem)
– semenke ( bundeva, suncokret)
-po želji komadići crne čokolade, suvo voće ili neka aroma

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Najpre potopite mlevene lanene semenke u 6 kašika vode da odstoje par minuta. U posudi ispasirajte bananu viljuškom pa dodajte lanene semenke kada nabubre. Kada dobro sjedinite u homogenu masu dodajte i ostale sastojke. Najbolje bi bilo da vam to „odleži“ nekoliko minuta zbog pahuljica. Taman dok uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni masa će biti spremna. Pošto ste sve prethodno odradili spremite pleh obložen pek papirom i na njega ređajte okrugle kolačiće formirane od mase. Od ove količine dobijate oko 10 komada, a pre pečenja na njih možete utisnuti još neki badem, lešnik, semenku, biće prilično dekorativno.

Pročitajte i…One light shot: Salata sa heljdom, kukuruzom i bundevom

Ako dodajete suvo voće u masu pazite da vam ne „viri“ iz testa jer će izgoreti. Ovi kolačići se peku oko 25 minuta, ako vam je jaka rerna u početku samanjite malo i položaj pleha neka bude na srednjoj visini. Znam da je teško ali kada budu gotovi sačekajte da se ohlade, ili bar par ostavite i shvatićete zašto, mnogo su ukusniji. Čuvajte ih u metalnoj kutiji ili staklenoj tegli, pa ćete svaki put osetiti miris čarolije kada god otvorite. Još jedna stvar koju volim kod njih je to što mogu dugo da stoje, sigurno par dana, odlično kao užina, ma fenomenalni su!

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi: