One light shot: Voćni hleb
Hleb, pa još voćni, a kada vam kažem i da je bez belog šećera tek mi onda nećete verovati. Ne znam više ni sama koji je po redu jer ih konstantno izmišljam, po uzoru na mnoge koji već postoje. Uvek su sastojci vezani za sezonu, godišnje doba I raspoloženje. Ako želite da uvedete zdrave navike u svoju svakodnevnicu, a imate problem šta umesto slatkiša, obavezno ispratite recept do kraja.
Potrebno:
-1/2 šolje višanja ili neko bobičasto voće (može i više ako volite)
-5 kašika integralnog brašna ( pšenično, ječmeno, ili neko drugo sa glutenom)
-5 kašika mlevenog maka
-3 banane
-2 jaja
-3 kašike ulja
-1 kašičica praška za pecivo
Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U posudi prvo umutite belanca dobro, pa dodajte kolutiće banane i nastavite da mutite dok ne dobijete penastu masu. Kada ste to sjedinili dodajte žumanca i nastavite mikserom uz polako dodavanje ulja. Mikser odložite na stranu pa ostatak sastojaka osim višanja dodajte i umešajte spatulom lagano da masa ne izgubi volumen. Pripremite manji pleh, najbolje modlu za hleb i obložite pek papirom ( otprilike dimenzija 25x10cm).
Prvo sipajte jedan sloj na dno, pa rasporedite deo višanja, zatim još jedan sloj pa opet višnje i tako malo po malo dok ne potrošite testo i višnje. Polako ubacite u zagrejanu rernu i pecite dok ne porumeni, proveravajte čačkalicom da li je gotovo tako što ćete bockati testo pri kraju pečenja ( ukoliko ne ostaje testo na njoj pošto je izvadite znači da je pečeno). Sačekajte da se kolač prohladi pa onda secite, ukrasite topljenom čokoladom ili prah šećerom ako volite.
Pročitati i … Recept za vašu omiljenu poslasticu-macarons sa malinama!
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.