Enterijer i dizajn

Spaghetti stolica – iconic piece 60-ih koji dodajemo na listu želja

by Lepota&Zdravlje

10.06.2025.
spaghetti stolica
spaghetti stolica

(I) ovo leto je u znaku održivosti, pa tako na timeless wishlist-i dodajemo čuvenu Spaghetti dizajnersku stolicu koju je kreirao italijanski dizajner Giandomenico Belotti. Inicijalno dizajnirana 1962. za hotel Albergo Marina, ubrzo je stekla popularnost i sada predstavlja iconic piece u svetu dizajna. Poznata po jednostavnoj, funkcionalnoj estetici i prepoznatljivom dizajnu, ime je dobila zbog PVC trakama koje su obmotan oko čelične konstrukcije stolice a podsećaju na špagete. Danas, više od četiri decenije kasnije, Spaghetti stolica je i dalje deo stalnih postavki muzeja kao što su MoMA u Njujorku i Triennale Design Museum u Milanu – čime je zasluženo zauzela slavno mesto u istoriji savremenog dizajna.

spaghetti stolica

Spaghetti stolica

Na prvi pogled, Spaghetti stolica izgleda gotovo asketski – tanka čelična konstrukcija, sedeći i naslonjeni deo od elastičnih PVC traka koje se poput kuvanih špageta pružaju duž rama, po čemu je stolica i dobila ime. Međutim, upravo u toj jednostavnosti krije se čitava filozofija dizajna: manje je više. PVC trake nisu samo vizuelni akcent već i suštinski deo udobnosti – elastične, prilagođavaju se telu, pružajući podršku bez potrebe za dodatnim tapaciranjem. Ovaj spoj estetike i funkcionalnosti predstavlja pravu lekciju iz dizajna: forma mora pratiti funkciju, ali ne na račun lepote.

Savršena za svaki ambijent

Zahvaljujući svom minimalističkom izrazu i širokoj paleti boja, Spaghetti stolica se lako uklapa u različite enterijere – od umetničkih ateljea i urbanih terasa, do skandinavskih dnevnih soba i mediteranskih trpezarija. Bilo da je uparena sa drvenim stolom, betonskim podom ili šarenim zidovima, zadržava autentičan vizuelni identitet i ne nameće se prostoru, već ga nadopunjuje.

Dizajner Alfredo Häberli je 2004. godine osmislio limitiranu kolekciju u okviru koje je interpretirao Spaghetti stolicu kroz sedam eksperimentalnih formi – uključujući i one sa stolovima, produženim naslonima ili različitim visinama. Iako se radilo o umetničkom izrazu, ove varijacije su dodatno potvrdile njenu dizajnersku fleksibilnost.

Spaghetti stolica – iconic piece

U eri masovne proizvodnje i jednokratne upotrebe, Spaghetti stolica stoji kao kontrapunkt, podsećajući nas da lepota i kvalitet ne moraju biti prolazni. Za ljubitelje enterijera, arhitekte, dizajnere, pa i obične zaljubljenike u estetiku – Spaghetti stolica je više od komada nameštaja. Ona je stilska izjava, svedočanstvo jedne epohe i dokaz da pravi dizajn nikada ne izlazi iz mode.

Gde je pronaći?

Spaghetti stolica se proizvodi i danas, dok su vintage primerci jednako traženi. Mi, ovog puta biramo upravo jedan takav vintage primerak koji smo pronašli na Instagram stranici @attic.story. Reč je o lokalnoj priči iza koje stoje Tina Bojanić i Katarina Mladenović, a koja je nastala je iz potrebe za kreativnim izrazom i ljubavi prema vintage stvarima. Glavna ideja i duh brenda je da svi pažljivo birani Attic dragulji ožive svoju novu priču i postanu upotrebljivi u prefinjenoj kulturi hedonizma.

Foto: Attic Story


Gastro

Weekend getaway: Sve što vam treba za savršen francuski trenutak

by Lepota&Zdravlje

05.06.2025.
Ile de France francuski sirevi
Ile de France francuski sirevi

Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.

Ile de France [great classic french cheeses]

U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.

Ovog puta, u fokusu su bili pažljivo odabrani Ile de France sirevi: kremast i mekan Le Petit Brie i njegova mini varijanta Mini Brie koja je idealana za piknik ili brz obrok. Zatim, prepoznatljivi plavi sir Brie au Bleu, kao i Chèvre, kremasti kozji sir koji se savršeno topi na svežem domaćem hlebu. Tu su i Ile de France proizvodi u listićima koji uključuju mešavinu ukusa, topive teksture, idealne za sve vrste prilika – Ile de France brie, Ile de France Normantal i Ile de France Montaver.

Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom

La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.

Tajne savršenog francuskog zalogaja

Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.

U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.

Kreativna direkcija: Tamara Bogunović
Fotografije: Ivona Živulj
Video:
Pero Arsenijević
Stajling: Vesna Stanković
Model: Anđela Ristić