Kako da vam voće i povrće duže ostane sveže
Trikovi za svežinu namirnica
Voće i povrće je puno minerala, hranljivih sastojaka i vitamina. U vreme pandemije njihovo konzumiranje je jako bitno kako bi imunitet ostao jak i zdravlje se održalo. Izlazak u kupovinu sveden je na minimum, te ćemo vam otkriti kako da namirnice duže ostanu sveže.
Voće i povrće su važan segment naše ishrane, naročito zimi i u doba virusa. Tada su nam vitamini najpotrebniji, a sveže voće i povrće je teško očuvati. Srećom, postoje neki trikovi koji će vam pomoći da produžite svežinu tih namirnica.
Luk i krompir ne stavljajte u frižider
Krompir i luk ne treba stavljati u frižider, ali ih nemojte držati zajedno u činijama ili na kuhjihskom pultu. Ako ih držite zajedno gasovi iz luka podstiču klijanje i truljenje krompira.
Jabuke prvo stavite u kesu pa u frižider
Jabuke su pretnja brojnom za brojno voće i povrće jer sadrže gasove koji podstiču truljenje. Zbog toga u frižideru treba da budu odvojene od ostalih namirnica. Pre nego što ih ostavite u frižider stavite ih u plastičknu kesu jer produžava njihov rok trajanja.
Obmotajte vrh banane folijom
Kada želite da vam banane što duže ostanu sveže kukpite ih zelene. One će na sobnoj temperaturi sazreti. Taj proces može se usporiti ako komadić aluminijske folije obmotate oko vrha banane. Kada kupite prezrele banane, oljuštite ih i zamrznite. Takve možete koristiti za smutije ili sladoled.
Celer umotajte u foliju pa stavite frižider
Aluminijumska folija će vam pomoći da održite svežinu celera. Obmotajte foliju oko povrća i tako stavite u frižider. Možete ga, takođe, držati u tegli sa vodom koju ćete menjati na dnevnom nivou.
Pečurke osušite
Rok trajanja šampinjona je sedam dana,ali oni često istrunu i pre isteka ako ih ne držite pravilno u frižideru. Najbolje je da ih osušite, stavite u papirnu kesu i stavite u frižider.
Krastavac stavite u plastičnu kesu
Plastika krastavcu produžuje rok trajanja. Krastavce stavite u plastičnu kesu i dobro je zatvorite pre nego što je stavite u frižider.
Šargarepu očistite pa stavite u frižider
Šargarepu držite u frizu u plastičnoj kesici. Svežinu joj možete produžiti ako je očistite, isečete na komade i stavite u teglu sa hladnom vodom. Svakih par dana promenite vodu, a teglu dobro zatvorite pre nego što je stavite u friz.
Začinsko bilje stavite u čašu sa vodom
Nemojte zaboraviti začinsko bilje koje može da promeni ukus običnog jela u nešto sasvim posebno. Sveže začinsko bilje kao što je peršun ili bosiljak stavite u čašu sa vodom a sve zajedno stavite u frižider, piše zadovoljna.hr.
Nadamo se da smo vam ovim predlozima pomogli da kupljeno voće i povrće produže svoju svežinu i duže vam traju.
Foto: Guliver/Getty