Gastro

Apsolutno savršena veganska čokoladna torta

by Aleksandra Dudvarski

24.04.2021.
Teller mit Stück Schokoladenkuchen, Brownie, Schokoglasur Teller mit Stück Schokoladenkuchen, Brownie, Schokoglasur

Ukoliko ste čokoholičar, recepata za čokoladne delicije nikada dosta. A sada, moguće je napraviti ukusan čokoladni slatkiš koji je ujedno i zdrav. Bez šećera, ulja, glutena i mleka, a jedno parče ima samo 100 kalorija. Sve ovo dobićete ukoliko isprobate ovu vegansku čoko kraljicu!

Veganska čokoladna torta

Potrebno:

Za osnovu:
1 1/2 šolje bezglutenskog brašna
1 šolja kokosovog šećera
¼ šolje kakao putera
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice soli
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašičica vanila ekstrakta
6 kašika nezaslađenog pirea od jabuke
1 šolja vode

Za krem:
½ šolje istopljenog kokosovog ulja
3 kašike javorovog sirupa, agavinog sirupa ili meda
½ šolje kakao praha
1 šolja sosa od jabuka (izdinstane i ispasirane jabuke)
1 kašika gustina (opciono)

Isprobajte i… Recept za neodoljivi čokoladni mus u kojem možete uživati – za večeru!

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh prečnika 20 cm obložite pek papirom.
2. U veliku činiju sipajte brašno, zaslađivač, kakao, sodu bikarbonu, so i promešajte.
3. Dodajte ekstrakt vanile, jabukovo sirće i nezaslađeni pire od jabuke i dobro promešajte.
4. U smesu sipajte vodu i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
5. Sipajte u pleh i pecite od 25 do 30 minuta.
6. Ostavite da se prohladi pa premažite kremom.

Kako pripremiti čokoladni veganski krem:

1. Pomešajte kokosovo ulje, zaslađivač i kakao prah. Mešajte dok ne dobijete sjajnu, tečnu čokoladnu smesu.
2. Dodajte sos od jabuka pa ponovo dobro izmešajte.
3. Ostavite u frižideru barem 20 minuta, da se malo stegne. Ukoliko vam se čini da je krem i dalje redak, dodajte kašiku gustina.
4. Premažite tortu i… uživajte!