Ako tražite jednostavan, sočan i mirisan kolač koji će obradovati sve ukućane (uključujući i one koji ne konzumiraju gluten), onda ste na pravom mestu. Ovaj bezglutenski kolač sa jagodama savršen je izbor za tople dane, kada su jagode u sezoni i prosto mame svojim bojama i mirisom. Priprema je brza i laka – ne zahteva posebne tehnike, mikser ili skupe sastojke, a rezultat je savršeno mekan, aromatičan kolač koji se topi u ustima. Ono što ovaj kolač čini posebnim jeste spoj limunove korice i sočnih jagoda, koje tokom pečenja otpuštaju svoj sok i pretvaraju se u gotovo karamelizovanu voćnu sredinu. Zbog dodatka bademovog brašna i mlaćenice, tekstura kolača je bogata, a istovremeno nežna i vlažna.
Recept za bezglutenski kolač sa jagodama
Bilo da ste intolerantni na gluten, izbegavate ga iz zdravstvenih razloga ili jednostavno želite da probate nešto novo – ovaj recept je odličan početak. Uz malo šećera u prahu, šlag ili kuglu sladoleda, dobićete desert koji izgleda i miriše kao da je stigao iz omiljene poslastičarnice. A najbolje od svega? Gotov je bez stresa, komplikacija i – bez glutena! Recept smo pronašli kod food blogerke Katarine Cermelj (@theloopywhisk), pa obavezno čekirajte i njene ostale poslastice! No da ne dužimo više, evo recepta!
Sastojci:
500 g svežih jagoda
200 g kristal šećera
Rendana korica 2 limuna (idealno neprskani, organski limuni)
115 g neslanog putera (istopljenog i prohlađenog)
40 g ulja (suncokretovog, biljnog ili drugog neutralnog)
175 g mlaćenice (ili 120 ml jogurta pomešanog sa 1 kašikom limunovog soka)
3 jaja (veličina M, sobne temperature)
½ kašičice ekstrakta vanile (ili paste od vanile)
210 g bezglutenske mešavine brašna (npr. Doves Farm Freee)
75 g bademovog brašna (ili dodatno bezglutensko brašno ako ste alergični na orašaste plodove)
1½ kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice ksantan gume (izostaviti ako je već ima u brašnu)
½ kašičice soli
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i postavite rešetku na srednji nivo. Kalup prečnika 23 cm (sa odvojivim dnom) premažite puterom i obložite papirom za pečenje.
Pripremite jagode: trećinu naseckajte na sitnije komade, ostatak prepolovite i ostavite sa strane.
U velikoj posudi pomešajte šećer i koricu limuna, pa utrljajte prstima kako biste oslobodili arome.
Dodajte istopljeni puter, ulje, mlaćenicu, jaja i vanilu. Umutite dok se sve lepo ne sjedini.
U drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, ksantan gumu i so.
Postepeno dodajte suve u mokre sastojke i dobro umutite dok ne dobijete glatko testo.
Polovinu testa sipajte u pripremljeni kalup i poravnajte.
Pospite naseckane jagode preko testa.
Preko njih rasporedite ostatak testa i poravnajte.
Na vrh složite polutke jagoda, gusto jednu pored druge (po želji licem na gore ili dole).
Pecite 60–70 minuta, dok kolač ne porumeni i čačkalica ne izađe suva. Po potrebi pokrijte aluminijumskom folijom pred kraj pečenja.
Ostavite kolač da se hladi 15 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i ohladite do kraja.
Pospite šećerom u prahu i poslužite, po želji uz šlag od vanile, kuglu sladoleda i sveže jagode.
Čuvanje:
Kolač se može čuvati u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu do 3–4 dana.
Foto: zoryanchik/Shutterstock, Instagram/@theloopywhisk