Doručak nije bez razloga najvažniji obrok u danu. On pokreće metabolizam, podiže energiju i doprinosi boljoj koncentraciji, raspoloženju i kontroli apetita tokom dana. Idealno, doručak bi trebalo da sadrži kombinaciju složenih ugljenih hidrata, zdravih masti, proteina i vlakana. Upravo ta ravnoteža čini da se osećamo sito, zadovoljno i puni energije. Predstavljamo vam ideje za brz i lagan letnji doručak koje ćete obožavati!
Brz i lagan letnji doručak
Leti, kada su temperature visoke i organizam izložen dodatnom naporu zbog vrućine, unos lagane hrane ima višestruke benefite za zdravlje i opšte stanje tela. Važno birati zasitne namirnice, bogate proteinima, zdravim mastima i ugljenim hidratima. Uz to, izbor prvog jutarnjeg obroka bi trebalo da sadrži nutrijente koji nam podižu energiju i raspoloženje. Ovo je naš top izbor!
Čia puding sa malinama
Potrebno:
3 kašike čia semenki
200 ml biljnog mleka (npr. bademovo ili ovseno)
1 kašičica meda ili javorovog sirupa
Šaka svežih ili smrznutih malina
Nekoliko badema ili granole za dekoraciju
Priprema: U teglicu sipajte mleko, dodajte čia semenke i zaslađivač po izboru. Dobro promešajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata, a idealno preko noći. Ujutru dodajte maline i pospite bademima ili granolom za hrskavi kontrast. Ovaj doručak je bogat vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Sličan recept pogledajte u nastavku.
Avokado tost sa poširanim jajetom
Potrebno:
1 zreo avokado
1 kriška integralnog hleba
Sok od limuna, so i biber po ukusu
1 jaje
Maslinovo ulje i ljuta paprika (opciono)
Dve kašike sitnog sira (opciono)
Priprema: Ispasirajte avokado viljuškom, dodajte malo limunovog soka, so i biber. Tostirajte hleb i premažite avokado smesom, a zatim namažite sitan sir. Poširajte jaje (ili ispržite na malo maslinovog ulja) i stavite ga preko avokado tosta. Po želji pospite tucanom paprikom. Savršen balans zdravih masti, proteina i složenih ugljenih hidrata! Sličnu verziju pronašli smo na Instagram profilu nutricionistkinje Jessice Sepel, @jshealth, pa obavezno čekirajte!
@jshealth
Overnight ovsena kaša sa čokoladom
Potrebno:
4 kašike ovsenih pahuljica
150 ml mleka ili biljnog napitka
1 kašika čia semenki
1 kašičica kakaa ili rendane crne čokolade
Pola banane (izgnječene)
Malo cimeta i kašičica meda
Priprema: Pomešajte sve sastojke u tegli ili činiji, dobro izmešajte i ostavite u frižideru preko noći. Ujutru dodajte sveže voće ili orašaste plodove. Ova kaša daje dugotrajnu energiju i zadovoljava želju za slatkim – bez griže savesti. Nešto malo drugačiji, modifikovan, ali jednako brz, lak i ukusan recept za letnji doručak pogledajte u nastavku.
Bonus savet: Svaki od ovih doručaka može se pripremiti unapred, što je idealno za sve vas koje ujutru jurite između obaveza. Neka vaš dan počne ukusno i sa stilom!
Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.
Ile de France [great classic french cheeses]
U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.
Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom
La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.
Tajne savršenog francuskog zalogaja
Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.
U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.