Gastro

Brza krem čorba od tikvica: Ručak gotov za pola sata – i ne goji

by Lepota&Zdravlje

29.05.2025.
Krem čorba od tikvica: Ručak gotov za pola sata: servirana krem čorba od tikvica
Krem čorba od tikvica: Ručak gotov za pola sata: servirana krem čorba od tikvica

Ako ne znate šta da pripremite za ručak ili večeru, a da bude brzo i ukusno, tu je brza krem čorba od tikvica. Priprema se za pola sata, lagana je, hranljiva i preukusna.

Jedino kolače nismo pravili od tikvica ove godine, jer ih obožavamo. Tikvice se mogu pripremiti na milion načina. Budući da smo zakoračili u jesen treba nešto da nam da snagu, ojača imunitet i pripremi organizam za zimu – i po mogućstvu da ne goji. A u svemu tome će nam pomoći krem čorbice. Danas je na meniju brza krem čorba od tikvica.

Brza krem čorba od tikvica: Ukusna i zdrava

Krem čorba od tikvica ne samo da je ukusna, već je i zdrava. Jedna od glavnih zdravstvenih prednosti krem čorbe od tikvica je to što ima malo kalorija. Tikvice su niskokalorično povrće koje je bogato vlaknima, što znači da će vas čorba od tikvica brzo zasitii. Ovo može biti posebno korisno ako pokušavate da smršate ili održite kilažu.

Još jedna zdravstvena korist od kremaste supe od tikvica je to što je bogata vitaminima i mineralima. Tikvice su dobar izvor vitamina C, koji je važan za zdrav imunološki sistem. Takođe sadrži vitamin A, koji je važan za zdravu kožu i oči. Pored toga, tikvice su dobar izvor kalijuma, koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete napraviti krem čorbu od tikvica:

 Kako je mi pripremamo

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 1 veća glavica crnog luka, oljuštena i sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika maslinovog ulja ili putera
  • 750 ml supe od povrća
  • 250 ml vode
  • 185 ml pavlake za kuvanje
  • so i biber po ukusu
  • malo parmezana
  • 2 kašika iseckanog svežeg peršuna
  • sveži peršun ili neko drugo začinsko bilje za ukrašavanje

Priprema:

  1. Operite i isecite tikvice na kockice (ako su organske, ne morate ih ljuštiti).
  2. Zagrejte ulje ili puter na srednjoj temperaturi i pržite crni luk dok ne postasne staklast.
  3. Dodajte beli luk i tikvice. Pržite oko 5 minuta.
  4. Dolijte supu i vodu. Poklopite i kuvajte 20 minuta.
  5. Dodajte peršun i izmiksajte čorbu štapnim mikserom. Posolite, pobiberite i dodajte pavlaki za kuvanje.
  6. Kuvajte čorbu još dva minuta, pa sklonite sa šporeta.
  7. Servirajte čorbu i pospite je parmezanom. Ukrasite svežim začinskim biljem.
  8. Napomena: Umesto supe od povrća, možete dodati kocku za supu (od povrća ili pileću) i doliti ukupni litar vode (750 ml +250 ml).

Prijatno!

Brz recept za kremastu čorbu od bundeve: Savršen ukus za jesenje dane


Gastro

Stigla je Džezverska! Sa kim ćete je popiti?

by lepotaizdravlje.rs

18.06.2025.
Doncafé Džezverska
Doncafé Džezverska
Foto: Petar Šarčev

Znaš ono kad neko u kancelariji pita: Kuvam kafu – hoće neko? I bez mnogo razmišljanja, svi klimnu, pa polako počne da se skuplja ekipa oko kuhinje, jer svakom od nas treba tih par minuta u danu kada spustimo olovke, zatvorimo tabove i podelimo šoljicu sa nekim. Neko komentariše novi mejl, neko traži šećer, neko deli tračeve, neko je tu samo da uhvati gutljaj i ide dalje, ali na kraju svi ostanu još par minuta duže. I to se često spontano pretvori u najlepši deo dana.

Zato nam je stigla Doncafé Džezverska – nova kafa za sve Džezvere koji znaju da pauza od pet minuta može da popravi ceo dan. Stvorena za sve nas koji verujemo da se prave stvari spremaju polako i sa pažnjom, a dele punog srca i sa osmehom. Kuvamo je u džezvi i pijemo zajedno, jer Džezverima kafa nije samo napitak, već vreme, pažnja i ljudi sa kojima se ovaj omiljeni napitak deli.

Doncafé Džezverska

Ukus Doncafé Džezverske je nežan i balansiran – bez intenzivnih aroma, gorčine ili kiselosti. Bez iznenađenja. Samo pitka, topla i posebna, napravljena kombinacijom brazilske arabike i robusti iz Afrike i Azije, kako bi svaki gutljaj prave domaće kafe pružio harmonični užitak.

Doncafé Džezverska

I zato je pravo vreme da probate Džezversku. Ujutru kod kuće, sa partnerom. U kancelariji, sa kolegama. Popodne, sa komšinicom. Ili vikendom, kad svrate vaši ljudi. Džezverska se ne pije sama, jer u vreme brzine i instant sadržaja, ljudi sve više traže prave stvari. Nešto poznato, iskreno, što se zakuva i pije bez žurbe. I to je razlog zašto je džezva in, a Džezverska je tu da nas podseti zašto je taj ritual vredan čuvanja. Jer po kafi se poznajemo – a i okupljamo.

Doncafé Džezverska

Foto: Petar Šarčev