Gastro

Brza letnja proja sa grčkim jogurtom: Spremna za 3 minute

by Hana Dunđerov

17.06.2024.
brza letnja proja sa grčkim jogurtom
brza letnja proja sa grčkim jogurtom
Homemade Baked American Corn Bread with Butter Homemade Baked American Corn Bread with Butter

Brza letnja proja sa grčkim jogurtom je zdravo jelo koje nam donosi ukuse omiljene Grčke dok priželjkujemo i iščekujemo more

Ne znam za vas, ali nama je u redakciji grčka obala omiljena tema poslednjih dana. Sve što može da prizove sećanje na more, dok se pakujemo, dobro je došlo, a posebno grčki recepti. Brza letnja proja sa grčkim jogurtom je odličan izbor za doručak, večeru ili užinu. Kada kažemo da se lako priprema, zaista to i mislimo: dovoljno je da uzmete mikser  i izdvojite 3 minute svoga vremena.

Da li je grčki jogurt zdraviji od običnog?

Grčki jogurt se razlikuje od običnog jogurta po gustini i teksturi, koja se postiže dodatnim procedom kako bi se uklonio višak tečnosti. Ovaj proces rezultira većim sadržajem proteina u grčkom jogurtu, što ga čini nutritivno bogatijim. Grčki jogurt takođe sadrži manje šećera i ugljenih hidrata, ali ima više masti ako nije obrani. Prednosti grčkog jogurta uključuju visoku količinu proteina, što doprinosi osećaju sitosti i održavanju mišićne mase. S druge strane, običan jogurt može biti bolji izvor probiotika zbog veće količine tečnosti, što može poboljšati digestivno zdravlje. Oba tipa jogurta su korisna, zavisno od individualnih potreba i preferencija.

Koji je jogurt bolji izbor za kuvanje?

Grčki jogurt je bolji izbor za kuvanje zbog svoje guste i kremaste teksture. Takođe, grčki jogurt ima manju sklonost ka zgrušavanju na visokim temperaturama, što ga čini idealnim za upotrebu u toplim jelima, sosovima, čorbama i marinadama. Njegov blagi ukus može dodati bogatstvo i dubinu jelima, a visoki sadržaj proteina dodatno poboljšava nutritivnu vrednost obroka. Obični jogurt, sa više tečnosti, može se koristiti u pečenju i hladnim jelima, ali nije tako stabilan kao grčki jogurt pri kuvanju.

Brza letnja proja sa grčkim jogurtom:

Sastojci:

  • 1 kafena šolja brašna
  • 2 kafene šolje palente
  • 1 kašičica soli
  • pola šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje grčkog jogurta

Kako se priprema proja sa grčkim jogurtom?

  1. U duboku posudu uspite sve tečne sastojke i sjedinite ih
  2. U drugoj činiji izmešajte brašno, palentu i prašak za pecivo
  3. Polako dodajite smesu od brašna u tečne sastojke i sve vreme mutite na najnižoj brzini
  4. Izručite u nauljeni pleh, pospite susamomi pecite 10 minuta na 250 stepeni
  5. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još 20 minuta
  6. Služite sa sirom i krastavcima
  7. Prijatno!