Gastro

Brze posne lepinjice: Samo tri sastojka, a preukusne su

by Hana Dunđerov

19.08.2024.
brze posne lepinjice
brze posne lepinjice
Fried pies on the green dish with sour cream Fried pies on the green dish with sour cream

Brze posne lepinjice prave se od samo tri sastojka, a preukusne su!

Za pripremu ovih posnih lepinjica koriste se svega tri sastojka – meko brašno, ključala voda i prstohvat soli.
Ovaj recept za lepinje je odličan jer je jednostavan i brz za pripremu, a daje savršeno mekane i ukusne hlepčice. Kombinacija ključale vode i mekog brašna omogućava da testo bude glatko i lako za oblikovanje, dok prženje u ulju čini lepinje hrskavim spolja, dok su unutra mekane i vazdušaste. Ovaj recept ne zahteva kvasac, što značajno skraćuje vreme pripreme, idealno za brze obroke. Sve u svemu, jednostavnost i brzina čine ovaj recept vrlo pogodnim za svakodnevnu upotrebu.
Možete ih služiti uz omiljene namaze, varivo od povrća ili dane mrsa, uz sir.

Kako se prave brze posne lepinjice?

Sastojci:
300g mekog brašna
200ml ključale vode
Prstohvat soli
Ulje za prženje

Priprema:
U veliku posudu stavite prstohvat soli, pa prelijte ključalom vodom.

  • Promešajte, a zatim postepeno dodajte meko brašno dok mesite masu dok ne postane kompaktna.
  • Kada dobijete tvrdu masu, zamesite je dok postane glatka.ž
  • Podelite testo na 8 delova i oblikujte ih u loptice.
  • Pokrijte krpom i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok pripremate tiganj i ulje.
  • U tiganj sipajte oko 1cm ulja i ostavite da se zagreje.
  • Razvucite loptice pomoću oklagija u krugove željene debljine.
  • Kada se ulje zagreje, pustite prvu lepinjicu u tiganju. Kada se podigne na površinu, prelijte je uljem.
  • Okrećite lepinjice kada se naduvaju, svaka strana bi trebalo da se prođe oko 15 sekundi.
  • Stavite ih na ubrus da se ohlade i upiju višak masnoće.

Prijatno!