Postoji nešto posebno u poslasticama koje nas vraćaju u detinjstvo. Za nas, to je Plazma. A kad joj dodate jagode – simbol proleća i leta – dobijate savršeni spoj nostalgije i osveženja. Ovaj čizkejk sa plazmom i jagodama možete da pravite svaki put kad vam zatreba nešto slatko, ali lagano, i kad želite da impresionirate goste bez previše truda. Nema pečenja, nema komplikacija – samo nekoliko jednostavnih koraka do savršenog, kremastog kolača koji se topi u ustima.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Recept za čizkejk sa Plazmom i jagodama
Iskreno, najteži deo ovog recepta je čekati da se stegne u frižideru. Ako volite desert koji izgleda fenomenalno, a pravi se bez stresa, verujemo da će vam ovaj recept postati omiljen – baš kao i nama. Ali da ne dužimo više, evo detaljnog načina pripreme u nastavku.
Sastojci:
Za podlogu:
300 g mlevene Plazme
150 g otopljenog putera
2 kašike mleka
Za fil:
500 g krem sira (ili mascarpone)
200 ml kisele pavlake ili grčkog jogurta
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
10 g želatina + 3 kašike vode
200 ml slatke pavlake (umućene)
Za preliv:
300 g svežih jagoda
2 kašike šećera
1 kašika limunovog soka
1 kašičica želatina (opciono)
Način pripreme:
- Priprema podloge: Pomešajte mlevenu Plazmu s otopljenim puterom i mlekom dok ne dobijete kompaktnu masu. Utisnite u kalup prečnika 24 cm. Stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.
- Fil: Umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i pavlakom. Želatin pripremite prema uputstvu, zagrejte blago da se otopi i umešajte u fil. Na kraju pažljivo dodajte umućenu slatku pavlaku. Ravnomerno rasporedite fil preko podloge i vratite u frižider na najmanje 4 sata (idealno preko noći).
- Preliv: Jagode ispasirajte s šećerom i limunovim sokom. Po želji, dodajte želatin za čvršću strukturu. Ohlađeni preliv sipajte preko stvrdnutog fila i vratite na kratko u frižider dok se želatin ne stegne. Ostalo je samo da uživate u svakom kremastom zalogaju!
Foto: Instagram/@bakingamoment, gorchittza2012/Getty Images