Gastro

Neodoljiva letnja poslastica: Čizkejk sa Plazmom i jagodama

by Aleksandra Dudvarski

23.05.2025.
Creamy strawberry cake. Homemade cake with whipped cream and fresh strawberries. Cut piece of cake. delicious cheesecake with strawberries on a plate

Postoji nešto posebno u poslasticama koje nas vraćaju u detinjstvo. Za nas, to je Plazma. A kad joj dodate jagode – simbol proleća i leta – dobijate savršeni spoj nostalgije i osveženja. Ovaj čizkejk sa plazmom i jagodama možete da pravite svaki put kad vam zatreba nešto slatko, ali lagano, i kad želite da impresionirate goste bez previše truda. Nema pečenja, nema komplikacija – samo nekoliko jednostavnih koraka do savršenog, kremastog kolača koji se topi u ustima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Allie (@bakingamoment)

Recept za čizkejk sa Plazmom i jagodama

Iskreno, najteži deo ovog recepta je čekati da se stegne u frižideru. Ako volite desert koji izgleda fenomenalno, a pravi se bez stresa, verujemo da će vam ovaj recept postati omiljen – baš kao i nama. Ali da ne dužimo više, evo detaljnog načina pripreme u nastavku.

Sastojci:

Za podlogu:

300 g mlevene Plazme

150 g otopljenog putera

2 kašike mleka

Za fil:

500 g krem sira (ili mascarpone)

200 ml kisele pavlake ili grčkog jogurta

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

10 g želatina + 3 kašike vode

200 ml slatke pavlake (umućene)

Za preliv:

300 g svežih jagoda

2 kašike šećera

1 kašika limunovog soka

1 kašičica želatina (opciono)

gorchittza2012/Getty Images

Način pripreme:

  • Priprema podloge: Pomešajte mlevenu Plazmu s otopljenim puterom i mlekom dok ne dobijete kompaktnu masu. Utisnite u kalup prečnika 24 cm. Stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.
  • Fil: Umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i pavlakom. Želatin pripremite prema uputstvu, zagrejte blago da se otopi i umešajte u fil. Na kraju pažljivo dodajte umućenu slatku pavlaku. Ravnomerno rasporedite fil preko podloge i vratite u frižider na najmanje 4 sata (idealno preko noći).
  • Preliv: Jagode ispasirajte s šećerom i limunovim sokom. Po želji, dodajte želatin za čvršću strukturu. Ohlađeni preliv sipajte preko stvrdnutog fila i vratite na kratko u frižider dok se želatin ne stegne. Ostalo je samo da uživate u svakom kremastom zalogaju!

Foto: Instagram/@bakingamomentgorchittza2012/Getty Images