Gastro

Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan

by Ranka Bulatović

25.07.2024.
Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan
Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan
Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan Danas za ručak spremamo punjeni patlidžan

Ako želite nešto stvarno preukusno, onda napravite punjeni patlidžan. Možete ga praviti sa mlevenim mesom, ili sa gljivama i povrćem.

Postoji bezbroj načina za pripremu ovog fantastičnog jela (bez njega se ne može zamisliti orijentalna kuhinja). Osim sa mlevenom junetinom, patlidžan možete puniti i svinjskim mesom ili mlevenom piletinom. A možete napraviti i vegetarijansku varijantu sa povrćem i pečurkama. Taj recept ćemo objaviti nekom drugom prilikom – i on je preukusan.

Kako se priprema punjeni patlidžan

Na instagramu smo pronašli savršen recept za punjeni patlidžan:

Sastojci:

  • 3 velika patlidžana
  • 200-220 g mlevene junetine
  •  1 zelena ljuta papričica
  •  1/4 crvene ljute papričice
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 3 veća čeri paradajza
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašike paradajz paste
  •  1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2-3 grančice peršuna
  • 1/2 šolje vode
  • 3 krompira
  • malo narendanog punomasnog sira
  • malo iseckanog svežeg peršuna

Sos:

  • 2 kašičice paradajz paste
  • 1 šolja vrele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema:

  1. Prepolovite patlidžane po dužini i potopite u slanu vodu 30 minuta. Osušite.
  2. Krompir iseckati i poređati sa patlidžanima na pleh. Premažite uljem.
  3. Peći na 200°C 20 min dok ne omekša.
  4. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mlevenu junetinu i dinstajte sve dok ne promeni boju. Zatim dodajte iseckanu zelenu i crvenu ljutu papriku, paradajz, paradajz pastu, vodu i začine. Kuvajte 4-5 min. Umešajte peršun.
  5. Pečene patlidžane filovati junećom smesom. Odozgo stavite kriške paradajza ili polovine čeri paradajza.
  6. Pomešajte sastojke za sos i sipajte oko patlidžana.
  7. Peći na 185°C 20-25 min. Dodajte narendan sir u krompir pre završetka.

Prijatno!