Priznaćete i sami: letnji dani imaju poseban ukus, a jedan od najslađih momenata svakako su – krofne. Bilo da ih pamtimo iz detinjstva, kada smo ih kupovali na plaži i uživali u svakom zalogaju zamazanih ruku od šećera u prahu, ili smo ih jeli na letnjem raspustu kod bake na selu, krofne su simbol jednostavnog zadovoljstva. Mekane, vazdušaste i sa džemom, prelivene čokoladom ili prazne, podsećaju nas na to kako male stvari umeju da obeleže najveće trenutke. Čak i danas, bilo da letujemo sa porodicom ili sa prijateljima, većina nas ne propusti priliku da u toku dana na plaži ili dok šetamo uz more predveče, prezalogaji upravo ovaj desert. Bilo da ste nostalgični, nedostaje vam more ili tek treba da idete na letovanje, nije važno. Za uživanje u krofnama nam zapravo ni ne treba razlog, zar ne? Pa da ne dužimo više, hajdemo na recept!
Domaće čokoladne krofne
Ove čokoladne krofne koje danas delimo nisu samo poslastica, već i način da sebi priuštite trenutak bez žurbe, sa osmehom i omiljenom šoljicom kafe ili limunade. U nastavku vas čeka jednostavan recept koji smo pronašli kod food blogerke Hatice Öncel (@hatice0ncel) koja nas iz dana u dan oduševljava tradicionalnim jelima (sa ponekim modernim tvistom) i vraća nas u detinjstvo, gotovo svaki put. Konkretan recept u nastavku kombinuje meko testo, dve vrste čokolade, nostalgiju i dašak letnje magije. Jer leto bez krofni – nije pravo leto, ako nas pitate!
Sastojci za testo:
190 ml mlakog mleka (ili vode)
7 g instant suvog kvasca
35 g šećera
7 g soli
1 jaje
350 g brašna
40 g putera (na sobnoj temperaturi)
Za čokoladni preliv:
200 g mlečne čokolade
100 g bele čokolade
Priprema:
U posudu stavite sve sastojke za testo i mesite ručno ili mikserom s nastavcima za testo dok ne dobijete glatku, elastičnu smesu (oko 5–10 minuta). Prebacite testo u blago nauljenu posudu s poklopcem ili folijom i ostavite da naraste oko 40–50 minuta, dok se ne udvostruči. Kad je testo naraslo, izbacite vazduh laganim pritiskanjem. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm. Krofne oblikujte pomoću modle ili čaše, a sredinu izvadite manjom kapicom (ili vrhom bočice). Svaku krofnu stavite na komadić papira za pečenje i poređajte ih u pleh, ostavljajući razmak između. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da narastu. U međuvremenu, zagrejte ulje u dubljoj šerpi. Pažljivo spustite krofne u vrelo ulje i pržite ih sa obe strane dok ne dobiju zlatnu boju. Za preliv otopite mlečnu i belu čokoladu na pari (odvojeno). Umočite krofne u otopljenu čokoladu po želji, a možete ih i dodatno ukrasiti mrvicama, orasima, krupnom solju ili voćem. Uživajte u zalogajima koji mirišu na more i detinjstvo. Prijatno!
Foto: Shutterstock, Instagram @hatice0ncel






