Složićete se sa nama: kada temperature porastu, poslednje što želimo jeste da provodimo sate pored šporeta – zato su brzi, hladni deserti uvek dobar izbor. Još ako u sebi kombinuju kremastu strukturu, voćnu svežinu i dašak čokolade, znamo da će biti pravi hit i kod gostiju i kod ukućana. Upravo takav je ovaj domaći sladoled od višanja i bele čokolade. Lako se priprema, ne zahteva pečenje niti posebne alate – potrebna vam je samo činija, mikser i malo slobodnog mesta u zamrzivaču. Savršeno balansirana između slatkoće bele čokolade i osvežavajuće kiselkastih višanja, ova poslastica može da posluži kao brzi desert nakon ručka, lagani sladoledasti međuobrok ili čak kao elegantna završnica večere uz čašu belog vina. Bilo da želite da obradujete sebe posle dugog dana ili tražite jednostavan, ali efektan recept za vikend druženje, ova kremasta kombinacija je uvek pravi pogodak. U nastavku saznajte kako da je pripremite za svega nekoliko minuta!
Domaći sladoled od višanja i bele čokolade
Ako tražite savršen letnji dezert koji se priprema brzo, a ima bogat ukus i kremastu teksturu, ovaj recept će vas oduševiti. Kombinacija bele čokolade, nežne slatke pavlake i sočnih višanja pravo je osveženje tokom toplih dana. Bonus? Ne treba vam sladoled – mašina, niti posebne kulinarske veštine! Pa da pređemo na recept!
Sastojci:
1 šolja slatke pavlake za šlag (ili kokosovog kondenzovanog mleka, za vegansku verziju)
1 kašičica vanile
2 kašike šećera ili meda (po ukusu)
1/4 šolje bele čokolade (otopljene)
1/2 šolje očišćenih višanja (sveže ili zamrznute)
Priprema:
- U većoj posudi umutite slatku pavlaku sa vanilom i zaslađivačem po izboru (šećer ili med). Mutite mikserom dok ne dobijete meke vrhove – to je trenutak kada se šlag lagano zadrži na mutilici, ali se vrh savija. Zatim polako dodajte otopljenu belu čokoladu. Važno je da čokolada ne bude vrela, već blago ohlađena, kako ne bi rastopila šlag. Lagano sve sjedinite spatulom ili na niskoj brzini miksera.
- Dodajte višnje – možete ih ostaviti cele za bogatiji zalogaj, ili ih prepoloviti ako želite ravnomerniju teksturu. Smesu sipajte u plastičnu ili staklenu posudu s poklopcem, poravnajte i stavite u zamrzivač na oko 2 sata.
Rezultat? Preukusan, osvežavajući desert koji je savršen i kao lagana poslastica nakon večere, i kao slatki međuobrok tokom dana. Ako volite, poslužite sa dodatnim višnjama na vrhu ili sa rendanom belom čokoladom za još više uživanja.
Ova zamrznuta poslastica je pravi mali luksuz – kremasta, voćna i jednostavna za pripremu. Idealna za trenutke kada vam se jede nešto sladoledasto, a ne želite da provodite sate u kuhinji!
Foto: Mizina/Getty Images, teelesswonder/Getty Images, Instagram/@ginas.lb