Fresca Deli je nova destinacija za brunch u gradu – bili smo tamo pre svih i isprobali meni – evo šta naručiti


Novi italijanski projekat Fresca, koji stoji iza Nataša Berezova i Katerina Ternovskaya (ex. Table 57), započeo je svoju priču u avgustu na adresi Dobračina 29A i nastavlja planiranim putem – ka otvaranju restorana Fresca (u istoj zgradi, krajem meseca, jedan sprat niže od KISSA10). U međuvremenu, do septembra se pokrenula i Fresca Deli koncept – već poznata zelena terasa gostima Fresca Cellar-a, ali sada u jutarnjem i dnevnom formatu, sa laganim doručcima i ručkovima eat in ili to-go, širokom ponudom napitaka sa kafom i mačom, kao i odličnim vinima za početak dana. U ovu selekciju Katerina Ternovskaya je uključila omiljena penušava vina gostiju – cuvée nature Nikole Gatta i jedan od vodećih španskih corpinata – ali i par svojih lokalnih vinskih favorita: na primer oranž sa Fruške gore koji pravi poznati vinar Bojan Baša. Pa tako, Fresca Deli je nova jutarnja destinacija u gradu – a mi smo bili tamo pre svih i – evo šta naručiti.
Fresca Deli je nova jutarnja destinacija u gradu
Brend-šef Nataša Berezova i kuvar Anton Krasikov od 9h služe domaću granolu sa čijom i kupinama (470 rsd), nežne rikota-kolačiće sa kupinovim džemom (620 rsd) i sendviče na fokači – na primer sa skremblom, rikotom, sušenim paradajzom i paradajz-džemom (730 rsd). Najsnažnija opcija za doručak je sa tankim listićima teletine (marinirana prethodnog dana i kuvana sous-vide sedam sati) i salatom od jaja (980 rsd). Za vegeterijance postoji sendvič sa mariniranom paprikom, mocarelom i muhammarom (750 rsd). Od podneva u meniju se pojavljuje još više specijaliteta: od gaspača od lubenice sa paradajzom, pečenom paprikom i svežom lubenicom do salate sa mocarelom i sezonskim breskvama (650 rsd) ili Cezara sa hrskavom piletinom i anćuos majonezom (790 rsd).
Na karti kafe – sva svakodnevna klasika i batch brew, hladni napici (na primer ohlađeni filter-kafa (380 rsd) i Espresso tonic (660 rsd) sa kraft britanskim tonikom). Mača je jednako važan deo projekta: shotovi, flat, latte i napici sa tonikom prave se od premium japanske mače, sa običnim ili ovsenim mlekom.
Nisu izostali ni kokteli, koji su na meniju tokom celog dana i uveče. To su lagani Pistachio Sgroppino sa prosekom, limetnim sorbetom i pistać oršadom, uz malo vodke i apsinta, zatim Espresso Martini sa penom od rikote i čokoladni Negroni (svaki – 880 rsd).
Fresca Deli do 17h – Fresca Cellar od 17h
Meni Fresca Deli važi do 17h, a od šest se otvara Fresca Cellar – podrum sa onim vinskim dispenzerom i retkim, ekskluzivnim etiketama iz Italije, Francuske i Španije. Uveče se tako nudi najveća kolekcija vina na čaše i vinskih zalogaja, salata i sendviča, plus flagship tiramisu.
Fresca – restoran, vinski podrum i deli – postepeno se otvaraju u Dorćolu tokom avgusta i septembra. Nataša Berezova i Katerina Ternovskaya, suosnivačice Table 57, osmislile su ovu koncepciju zajedno sa Semjonom Faturskim (KISSA10), i posvetile je vinu, gastronomiji, sezonalnosti i promišljenom hedonizmu za svaki dan. Dok u Fresca Cellar-u možete probati skoro tri desetine vina na čaše iz brojnih vinskih regiona, od Pijemonta do Šampanje, Fresca Deli pokriva sve potrebe za filter-kafom, kapućinom, mača-latteom i drugom dnevnom klasikom. Treće, finalno poglavlje – restoran Fresca – obećava još više otkrića.
Foto: Privatna arhiva










